Polonia a înregistrat o constantă creştere economică, în ultimele două decenii, ceea ce s-a reflectat şi în activitatea din piaţa imobiliară, mai ales pe segmentul rezidenţial. Dar în ciuda faptului că indicatorii economici au depăşit aşteptările, piaţa locuinţelor a fost printre cele mai slabe din Europa, în 2011. 

23761-7.jpgA şasea economie europeană ca mărime nu a trecut încă la euro, aşa că şi-a devalorizat moneda naţională pentru a-şi păstra competivitatea. Economia Poloniei a crescut cu 3,8% în 2011, iar estimările arată o creştere de 2,5% în 2012 şi 2,5% în 2013 (conform unei analize a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Deşi analiştii se aşteaptă la o încetinire a consumului privat, creşterea exporturilor ar trebui să compenseze cererea internă mai slabă.

Intrarea în Uniunea Europeană a provocat un boom imobiliar

Polonia a înregistrat o continuă creştere economică, în ultimele două decenii, de circa 5% anual. În ultimii zece ani, rata şomajului a scăzut simţitor, de la 20% în 2002, la 7% în 2007. În această perioadă, piaţa creditelor a explodat - creditele ipotecare reprezentau 1,3% din PIB în anul 2000 şi au ajuns la 16% din PIB în anul 2009, conform datelor GPG. Cei mai mulţi clienţi erau tineri (până în 31 ani), fără copii (80% din clienţi) şi cumpărau apartamente cu suprafeţe între 46 mp şi 60 mp.

Intrarea Poloniei în Uniunea Europeană a avut un deosebit impact asupra pieţei imobiliare, iar din aprilie 2004, preţul proprietăţilor a crescut rapid şi necontrolat. De exemplu, în Varşovia, valoarea locuinţelor s-a apreciat cu 23% în 2005, 28% în 2006, 45% în 2007 şi 13% în 2008, conform informaţiilor REAS. Devenind membru UE, Polonia a permis cetăţenilor străini să cumpere proprietăţi, dar a limitat aceste achiziţii – aceştia nu au voie să achiziţioneze mai mult de o locuinţă. Începând cu iunie 2010, Autoritatea Poloneză pentru Supraveghere Financiară a înăsprit regulile de creditare, ceea ce a „liniştit” agitaţia de pe piaţa imobiliară.

Polonia se numără printre ţările care nu beneficiază de o piaţă a chiriilor puternică. După privatizarea locuinţelor de la începutul anilor ’90, gradul de împroprietărire a crescut de la 48% (în 1990) la 75% (în 2002). Mai mult decât atât, chiriile au scăzut constant de la sfârşitul anului 2009, din cauza surplusului de locuinţe libere, mai ales în segmentul premium.

Cu toate că indicatorii economici au depăşit aşteptările, piaţa locuinţelor a fost printre cele mai slabe din Europa în 2011, în scădere cu 10,5%. Preţul locuinţelor a scăzut în majoritatea oraşelor mari, conform REAS:

  • Varşovia – preţul mediu al locuinţelor trecute de primul proprietar a scăzut cu aproape 7%
  • Cracovia – locuinţele vechi s-au devalorizat cu 6%
  • Poznan – preţul mediu a scăzut cu 5%
  • Wroclaw – locuinţele vechi s-au devalorizat cu aproape 9%

Comparativ cu preţurile dinainte de criză:

  • Varşovia – preţul este mai mic cu 14%
  • Cracovia – valoarea locuinţelor a coborât cu 13%
  • Poznan – preţul mediu a scăzut 44%
  • Wroclaw – locuinţele s-au devalorizat cu 32%

Stocul de locuinţe noi nevândute a crescut în 2011 cu 11%, în ciuda faptului că a scăzut numărul proiectelor finisate. Mai mult decât atât, piaţa a fost invadată de oferte din partea proprietarilor presaţi să vândă, astfel că volumul de locuinţe scoase la vânzare a crescut considerabil.

Piaţa locuinţelor trece printr-o consolidare severă, ca urmare a boom-ului imobiliar din anii trecuţi, ceea ce nu reprezintă neapărat o veste rea, spun analiştii internaţionali. În timp ce restul Europei încearcă din răsputeri să evite o cădere financiară, economia Poloniei este în continuă creştere, iar moneda naţională depreciată face ca proprietăţile imobiliare să rămână atractive pentru investitorii internaţionali. Mai mult, polonezii care lucrau în alte ţări se întorc acasă, conform datelor OCDE, iar migraţia influenţează cererea de pe piaţa imobiliară, mai ales în zone importante precum Varşovia sau Cracovia.

CITEŞTE ŞI Varşovia, pasărea Phoenix a Europei

 

8 March 2012