Numărul americanilor care deţin o locuinţă a scăzut destul de mult, deşi preţurile sunt mult mai mici. Închirierea unei case este din ce în ce mai preferată de locuitorii SUA.

16290-133170maxim.jpgNumărul americanilor care deţin o locuinţă a scăzut destul de mult în ultimul trimestru al anului trecut, după o perioadă în care se considera că s-a ajuns la un echilibru. Astfel, rata a ajuns, în ultimele trei luni ale anului, la 66,5%, faţă de 66,9 puncte procentuale, în trimestrul precedent. Acest nivel este cel mai mic înregistrat din anul 1998, potrivit ultimului recensământ din Statele Unite, informează CNBC.

Numărul proprietarilor de locuinţe scade într-un ritm alarmant, în ciuda faptului că preţurile din acest sector au avut un declin considerabil, determinând ca mulţi americani să îşi permită să îşi cumpere o casă, în contextul în care numărul locuinţelor noi şi vechi este în creştere.

Doar 112,5 milioane de locuinţe sunt ocupate

Însă, mult mai îngrijorătoare decât numărul persoanelor care deţin o casă este rata de neocupare a locuinţelor din Statele Unite. Astfel, potrivit datelor pentru ultimul trimestru din 2010, din cele aproape 131 milioane de locuinţe din Statele Unite, doar 112,5 milioane sunt ocupate. De asemenea, 74,8 milioane de locuinţe sunt proprietatea americanilor care locuiesc în ele, cu aproximativ 30.000 mai puţin decât în anii trecuţi, iar 38 de milioane de case sunt închiriate, mai mult cu peste 1 milion decât anul precedent. Acest lucru înseamă că proprietarii de locuinţe noi preferă să le închirieze.

18,4 milioane de case neocupate

În acelaşi timp, în ultimul trimestru din 2010 în America existau 18,4 milioane de case neocupate, adică 11% din toate locuinţele din Statele Unite. Numărul de locuinţe neocupate care sunt pentru închiriat a scăzut la 493.000, în contextul în care cererea pentru acest sector a crescut.

În plus, 471.000 de locuinţe sunt "scoase de pe piaţă", dintre acestea jumătate, probabil, este pentru uz temporar, în timp ce cealaltă jumătate este executată silit. Însă, numărul acestora este mult mai mare de 200.000.

Piaţa imobiliară din Statele Unite se reface foarte greu

Prin urmare, piaţa imobiliară din Statele Unite se reface foarte greu, în contextul în care 11% din locuinţe sunt goale, iar închirierile sunt din ce în ce mai populare. Tinerii americani au văzut în ce situaţie au ajuns prietenii lor sau familiile lor pentru că şi-au luat credite pentru locuinţe şi nu vor să aibă aceeaşi experienţă, indiferent dacă preţurile caselor au scăzut sau continuă să scadă.

În acelaşi timp, bănci precum Fannie Mae şi Freddie Mac deţin sute de mii de proprietăţi şi nu se ştie exact când sau cum vor fi acestea vândute.

Bănci precum Fannie Mae şi Freddie Mac deţin sute de mii de proprietăţi şi nu se ştie exact când sau cum vor fi acestea vândute.


Sursa

2 February 2011