Proprietar sau chiriaş? Depinde pe cine întrebi! Un dezvoltator îti va spune cu siguranţă că a sosit momentul să nu mai umfli buzunarele proprietarilor şi să te aşezi la casa ta. De aceeaşi părere va fi probabil şi un bancher, interesat să iei un credit de la el. În ce priveşte cumpărătorul răspunsul lui nu este atât de ferm.

sursa foto:http://www.zoltrigroup.com/Scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară din ultimul an de zile dă curaj dezvoltaorilor să-şi facă reclamă şi mai mare şi să susţină cu tărie că nu mai trebuie amânată achiziţia unei locuinţe, fie că este vorba despre un apartament sau despre o vilă. Din punctul lui de vedere este clar un moment bun să cumperi acum.

Dar să nu uităm că este criză şi pe piaţa chiriilor şi că aici s-au înregistrat scăderi. Potrivit, agenţilor imobiliari chiriile s-au redus cu până la 35% faţă de perioada de vârf.

"Să stăm în chirie sau să ne cumpărăm propriul apartament? Răspunsul este cert: depinde! De ce depinde? Sunt foarte mulţi factori: venitul lunar, costurile estimate pe o lună, un loc de muncă sigur sau nu, vârsta etc. Acestea sunt chiar o mică parte din variabilele de care depinde luarea unei astfel de decizii, dar si cele mai importante" susţin brokerii de credit de la Credite Zone.

"E adevărat că ratele la bancă au scăzut, dar banca tot îţi cere un avans, pe care dacă nu-l ai nu poţi lua niciun leu. Eu stau în chirie pentru că nu am avans, m-aş încadra la un credit cu soţul meu, dar nu avem avans. Ce vrem noi să cumpărăm costă cam 80.000 Euro, ceea ce înseamnă un avans de 20.000 Euro. Nu avem avans, stăm în chirie" ne-a declarat Claudia Dima din Bucureşti.

"Creditul Prima Casă are marele avantaj că îţi cere un avans de 5%. Este foarte important şi dacă te încadrezi în program te ajută mult să dai 5% în loc de 20-25% cât cere banca în general pentru un credit ipotecar" este de părere Cecilia Simion, translator.

Analiştii financiari susţin că dacă îndeplineşti condiţiile şi eşti dispus să te înhami la un credit pe zeci de ani, e mai bine să ai casa ta, decât să stai în chirie.

"Incurajăm rata la bancă pentru că dacă alegi varianta chiriei, nu faci o investiţie pe termen lung, oricum cheltuieşti banii. Chiria pe lună este comparabilă cu rata la bancă de vreun an. Pentru o garsonieră chiria este de 200-220 Euro într-o zonă semicentrală, în timp ce pentru achiziţia unei garsoniere într-un bloc vechi ajunge undeva în jur de 40.000 Euro. Un credit ipotecar de 30.000 Euro, pe 30 de ani, aduce o rată lunară de 185 euro" ne-a declarat Raluca Dobre, analist financiar Kiwi Finance.

Pentru un apartament cu două camere situat la Piaţa Muncii, proprietarul cere 70.000 Euro. Dacă aţi cumpăra această locuinţă cu credit, aţi fi nevoit să plătiţi un avans de 17.500 Euro, iar timp de 30 de ani aţi avea o rată lunară de 350 Euro. În cazul în care vreţi să închiriaţi un apartament cu două camere în aceeaşi zonă aţi plăti între 300 şi 400 Euro pe lună, în funcţie de dotări. "Prefer să mai stau în chirie o perioadă şi să văd cum merg lucrurile şi cu economia şi pe piaţa imobiliară. Eu cred că preţurile vor mai scădea, apreciez că locuinţele sunt încă scumpe pentru puterea de cumpărare a românilor" este de părere Cosmin Cocoş.

"La o chirie poti renunţa foarte uşor, la un credit se schimbă situaţia, îl ai o viaţă" spune Alina Andrei.

Cu toate acestea, un credit la bancă te ajută să devii proprietar, din chirie nu rămâi cu nimic, mai spun analiştii financiari.






12 May 2010