Recesiunea economică mondială a adus o scădere a preţurilor proprietăţilor imobiliare peste tot, indiferent că este vorba de oraşe mai mari sau mai mici. Cu toate acestea, fie că este din prudenţă sau lipsă de fonduri, interesul clienţilor a scăzut dramatic. Slatina nu face excepţie.

21503-slatina.jpgToţi locuitorii din Slatina, fie clienţi sau consultanţi imobiliari, sperau ca anul acesta să fie mai bun decât 2010. Dar lucrurile s-au înrăutăţit, după spusele celor care lucrează în domeniu. Preţurile şi-au continuat scăderea, dar asta nu pare să fi ajutat. Clienţii nu s-au arătat.

Anul trecut au fost mai multe tranzacţii imobiliare, comparativ cu anul acesta. Apartamentele, în mod special cele cu două camere, sunt singurele interesante în ochii clienţilor. Activitate mai există, bineînţeles, pe piaţa chiriilor. De terenuri şi case nici măcar nu întreabă cineva", declară administratorul unei agenţii imobiliare din Slatina.

Anul acesta este mult mai rău, şi nu mă refer numai la piaţa imobiliară. S-au înmulţit cazurile celor care nu îşi mai pot achita ratele ipotecare, sunt din ce în ce mai mulţi clienţi care apelează la serviciile agenţiilor imobiliare pentru a-şi vinde apartamentul, deoarece nu îl mai pot plăti. În general, aceştia caută apoi să îşi cumpere o locuinţă mai mică sau se mută la ţară", afirmă Călin Dragoş, directorul Ritz Imobiliare.

Prima Casă, singura opţiune pentru cei care vor un credit

Programul Prima Casă a fost singura variantă atractivă pentru cei care nu au bani gheaţă. Indiferent de ediţie, agenţii imobiliari spun că programul guvernamental a fost de succes în Slatina, alternativă fără de care realitatea ar fi fost şi mai neagră.

Programul Prima Casă este foarte bun, a ridicat numărul tranzacţiilor. Deşi nu am făcut o statistică oficială, aş spune că aproximativ 60% dintre cumpărători se folosesc de programul Prima Casă", susţine directorul Ritz Imobiliare.

  • Garsonieră - între 13.000 şi 19.000 euro
  • Apartament cu două camere - între 20.000 şi 30.000 euro
  • Apartament cu trei camere - între 28.000 şi 38.000 euro

Preţul este cel care primează acum în ochii clienţilor, renunţă la o anume zonă pentru un apartament amplasat într-un cartier mai bine cotat, dar mai ieftin. Cu toate acestea, este un criteriu neschimbat de-a lungul anilor - clienţii nu vor un apartament la parter sau la ultimul etaj. În general, fiecare cumpărător caută ceva ieftin, bun şi central", continuă Călin Dragoş.

Preţul terenurilor a scăzut cu 60% în ultimii trei ani şi tot nu sunt clienţi interesaţi

Chiar dacă terenurile existente în oraş s-au împuţinat, nu se înghesuie nimeni să le cumpere pe cele rămase. Interesul cumpărătorilor pentru terenuri a scăzut semnificativ, aproximativ la un sfert faţă de perioada dinaintea crizei, spun consultanţii imobiliari din zonă. Cumpărătorii de acum s-au orientat către loturi de teren sau către case vechi, dar locuibile, de la periferia oraşului.

Preţul terenurilor a coborât cu aproximativ 60% faţă de 2008 şi este, în continuare, loc de scădere. Nu mai sunt clienţi interesaţi, deşi nu cred că au început să prefere apartamentele în locul caselor. Probabil că preţul este în continuare mare, mai ales pentru posibilităţile financiare actuale", spune administratorul unei companii imobiliare din Slatina.

Mai sunt puţine terenuri libere în Slatina, loturi pretabile pentru construcţia unei case. De exemplu, avem acum la vânzare un teren central, cu o suprafaţă de 1.200 mp, al cărui preţ este de 80 euro/mp. În 2008, un teren similar se vindea pentru 200 euro/mp. În ceea ce priveşte periferia Slatinei, cea mai căutată comună este Slătioara, la numai 4km distanţă. Terenul intravilan acolo se tranzacţionează cu preţuri între 7 şi 15 euro/mp, faţă de maximul de 40 euro/mp din 2008", exemplifică reprezentantul Ritz Imobiliare.

Piaţa chiriilor, un segment activ în Slatina

Şi chiriile au scăzut, iar proprietarii care îşi închiriază locuinţele nu duc lipsă de clienţi. În plus, a crescut numărul celor care nu îşi permit o locuinţă proprie, astfel că singura lor variantă rămâne închirierea. Garsonierele şi apartamentele cu două camere rămân cele mai căutate.

  • Garsonieră - 100-120 euro/lună
  • Apartament cu două camere - 150 euro/lună
  • Apartament cu trei camere - 200 euro/lună

CITEŞTE ŞI Piaţa imobiliară din Râmnicu Vâlcea nu a fost ajutată de programul Prima Casă


    14 October 2011