Pe piaţa imobiliară din Râmnicu Vâlcea, lucrurile nu decurg mai bine decât anul trecut. Cumpărătorii de apartamente au ca prim criteriu preţul, iar programul Prima Casă nu a adus mari schimbări. Oamenii nu reuşesc să îndeplinească condiţiile cerute de bănci şi de Fondul National de Garantare. Singurul lucru pe care l-a făcut programul susţinut de stat, a fost să oprească scăderea preţului locuinţelor, au declarat pentru IMOPEDIA.ro specialiştii imobiliari din Râmnicu Vâlcea.

20726-tudorvladimirescustrrv.jpgÎn Râmnicu Vâlcea nu s-au schimbat multe faţă de anul trecut, cel puţin pe segmentul imobiliar. Valoarea locuinţelor, însă, s-a depreciat uşor. La modul general, cei care au bani în buzunar încă mai aşteaptă, deoarece cred că preţul locuinţelor mai are de unde să scadă. Iar proprietarii care nu sunt presaţi de datorii consideră că nu este cel mai bun moment pentru a-şi vinde apartamentele.

„Este aceeaşi situaţie ca anul trecut, ca nivel de vânzări, iar la nivel de preţ se observă o scădere de aproximativ 10%, faţă de 2010" afirmă Marius Stătescu, agent imobiliar francizat Real Pro.

„Piaţa imobiliară este, practic, blocată. Lucrurile merg mult mai rău decât anul trecut. Preţurile încă sunt mari, iar clienţii nu se hotărăsc să cumpere, deoarece mai aşteaptă o scădere. Proprietării aşteaptă o stabilizare a pieţei, spun că nu este momentul să vândă acum. Se mai fac câteva tranzacţii, dar este ceva sporadic" susţine Dan Şerb, administratorul agenţiei Imobil Klass.

Programul Prima Casă impune condiţii de neîndeplinit pentru cei interesaţi

Programul guvernamental nu are un succes răsunător, conform spuselor agenţilor imobiliari. Există clienţi care ar fi interesaţi să acceseze fondurile garantate de stat, dar care nu reuşesc.

„La noi, în Vâlcea, nu merge programul Prima Casă. Oamenii nu sunt eligibili, deşi sunt interesaţi de programul sprijinit de stat. Salariile aici sunt mici, în general" admite administratorul agenţiei Imobil Klass.

„Singurul lucru pe care l-a făcut programul Prima Casă este că a stopat scăderea preţului la apartamente. Dacă la terenuri, scăderea de preţ a fost de 60-70%, comparativ cu perioada de vârf, la apartamente scăderea a fost de aproximativ 40%. Principalul „vinovat" este programul guvernamental" concluzionează reprezentantul Real Pro.
 
Apartamentele noi sunt mai căutate decât cele vechi

Clienţii preferă construcţiile noi, în detrimentul celor vechi, susţin specialiştii din domeniu. Dar în Râmnicu Vâlcea nu prea s-au construit ansambluri noi în zone bune, deoarece nu sunt terenuri libere. Astfel că se pune problema sub forma - zonă bună, construcţie mai veche sau cartier mai slab cotat, bloc mai nou.

„Au fost trei proiecte rezidenţiale începute anul trecut în Râmnicu Vâlcea, sunt în derulare, aproape de finisare. În 2008 erau mult mai multe proiecte, care nici acum nu au demarat" declară Marius Stătescu.

Conform agenţilor imobiliari vâlceni, majoritatea apartamentelor vândute se încadrează într-un buget de maximum 40.000-45.000 euro, iar în ceea ce priveşte casele, se caută cele de până în 70.000 euro.

„Există câţiva dezvoltatori, care şi-au vândut apartamentele cu un preţ de 500-550 euro/mp finisat. Proprietarii locuinţelor vechi cer un preţ de 850-1.000 euro/mp, dar se tranzacţionează cu 670-750 euro/mp" exemplifică Dan Şerb.

Deşi zona cântăreşte foarte greu în alegerea unei locuinţe, în ultimul timp cel mai important argument este preţul. Asta şi din cauza faptului că este un oraş relativ mic, astfel că se poate ajunge repede în centru din orice cartier. Cu toate acestea, între cea mai bună zonă şi cel mai slab cotat cartier, diferenţe de preţ poate ajunge la 25%.

Loturile mici de teren din afara oraşului au un preţ accesibil

Preţul terenului a scăzut mult, comparativ cu anii de glorie din imobiliare. Cei care şi-au dorit dintotdeauna să locuiască la curte profită de acest moment pentru a începe construcţia unei case. Iar cei mai mulţi se orientează către periferia oraşului, la câţiva kilometri distanţă.

„Toate zonele de lângă oraş sunt bune, toate sunt căutate, oamenii aleg în funcţie de afinităţi. De exemplu, în Vlădeşti (la 5 km de Rm. Vâlcea), preţul este între 6 şi 30 euro/mp. În 2007, cel mai mic preţ era de 20 euro/mp şi mergea chiar până la 80 euro/mp.  În Goranu s-au vândut, înainte de criză, loturi de teren cu 80-90 euro/mp, iar acum a scăzut undeva între 40 şi 60 euro/mp" declară reprezentantul Imobil Klass.

În oraş încă mai sunt terenuri libere, dar cu suprafeţe mici, până în 500 mp, care nu prezintă interes, deoarece potenţialii clienţi ar dori suprafeţe mari. Preţul a scăzut, comparativ cu 2007: dacă atunci costa 800-900/mp, acum preţul este pe la 400-450 euro/mp.

Cei mai mulţi chiriaşi sunt cei care vin la şcoală sau la serviciu

Piaţa chiriilor este foarte activă, fiind impulsionată în această perioadă şi de începerea şcolii. Un alt segment al chiriaşilor este reprezentat de angajaţii companiilor din alte judeţe, pentru care este mai convenabil să închirieze pe o perioadă de câteva luni, decât să meargă la hotel.

  • Garsonieră - între 100 euro/lună şi 150 euro/lună
  • Apartament cu două camere - între 120 euro/lună şi 170 euro/lună
  • Apartament cu trei camere - între 170 euro/lună şi 250 euro/lună

Citeşte şi despre piaţa imobiliară din


2 September 2011