Oricât de fragil ar fi echilibrul zonei euro, românii par să aibă în continuare mai multă încredere în moneda europeană decât în leu. Este drept, instabilitatea cursului valutar din ultima perioadă este un argument puternic pentru lipsa încrederii în leu. Iar acest lucru s-a făcut puternic simţit în ultima lună, câd cele mai multe economii s-au făcut în moneda unică europeană.

25522-euro.jpgDepozitele au devenit un termen acceptat de români, dar mulţi dintre cei are aleg să economisească preferă totuşi să îşi plaseze banii în bancă în monedă străină. Euro este valuta preferată, cu atât mai mult în această perioadă, în care leul a pierdut mult teren pe cursul valutar. De asemenea, băncile nu oferă tocmai cele mai bune dobânzi pentru lei. Astfel, depozitele populaţiei şi companiilor au avansat uşor în mai, dar doar în zona economiilor în monedă străină. Soldul depozitelor atrase de bănci a ajuns la 193,4 miliarde lei la finalul lunii mai, conform datelor BNR. Marea majoritate a sumelor sunt denominate in lei, respectiv 66% din total.

Totuşi, s-a menţinut ritmul slab de economisire în lei al ultimelor luni precum şi avansul economisirii în valută. În luna mai, soldul conturilor în lei ale populaţiei şi companiilor a avut o valaore similară cu cea înregistrată în luna anterioară. In schimb, soldul depozitelor în valută a cunoscut un avans de 3%, exprimat în lei.

CITEȘTE ȘI Ce bănci oferă cel mai bun curs valutar şi cât poţi economisi la o tranzacţie?


3 July 2012