Cursul valutar al băncilor diferă considerabil atât de la zi la zi, cât şi în funcţie de fiecare instituţie. Chiar dacă diferenţele sunt de ordinul a câţiva bani, specialiştii avertizează că un curs chiar şi imperceptibil mai mare se poate transforma într-o pagubă care poate ajunge cu uşurinţă la câteva zeci de lei. Iar pentru cei care fac conversii valutare frecvent, cumularea acestor minusuri poate conduce la sume importante.

25463-dscn5228.jpgAtunci când decideţi să schimbaţi banii la o bancă, trebuie să ţineţi cont de o informaţie preţioasă: cele mai importante bănci au cel mai puţin avantajos curs valutar. Pentru un curs bun trebuie să căutaţi băncile mici, care nu deţin o reţea teritorială foarte dezvoltată, arată un studiu întocmit pentru IMOPEDIA.ro de către publicaţia online www.bankingnews.ro.

„Analizele efectuate relevă faptul că primele cinci bănci care oferă zilnic cel mai bun curs valutar sunt Banca Comercială Carpatica, Romanian International Bank, Alpha Bank, CEC Bank şi Emporiki Bank, într-o ordine care diferă de la zi la zi. Cum numai sporadic se întâmplă ca o altă bancă să-şi facă loc în acest grup, se poate afirma că la cele cinci instituţii de credit vom găsi permanent unul dintre cele mai bune cursuri valutare al zilei”, declară Cornel Dinu, project manager Banking News.

Diferenţe de doar cinci bani pot aduce o pagubă de zeci de lei

De cealaltă parte, la polul opus, băncile care se înscriu permanent la coada clasamentului instituţiilor de credit cu cel mai bun curs valutar sunt BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit ţiriac Bank şi Bancpost. Clienţii care plătesc ratele la aceste bănci preferă, în multe cazuri, să meargă la o altă instituţie financiară pentru a schimba banii necesari.

„Interesant este faptul că diferenţele de curs afişate de băncile autohtone ajung chiar şi la 5 bani, sumă care la prima vedere ar putea fi considerată insignifiantă, însă în cazul unor tranzacţii de sute de euro, economia realizată prin alegerea celui mai bun curs valutar poate ajunge şi la câteva zeci de lei. Varianta calculării atente a beneficiilor şi a cheltuielilor generate de o tranzacţie valutară este preferată de milioanele de români care au credite în valută şi care lună de lună apelează la casele de schimb valutar ale băncilor în special pentru a cumpăra euro cu scopul precis de a-şi achita ratele”, completează Cornel Dinu.

Băncile mari nu sunt interesate de atragerea clienţilor de schimb valutar

Băncile mari nu sunt însă deranjate de această situaţie. Ele dispun de o vizibilitate foarte bună în piaţă prin intermediul a sute de agenţii, deci vizează mai degrabă pe vânzarea produselor bancare decât pe un curs de schimb valutar avantajos.

„Una dintre explicaţiile acestui ecart dintre cursurile valutare promovate de bănci este dată de dorinţa instituţiilor de credit mai mici de a transforma cursul se schimb într-un element de marketing, prin intermediul căruia să atragă cât mai multe persoane în propriile sucursale, în ideea de a vinde acestora şi alte produse şi servicii bancare. O altă motivaţie este reprezentată de dorinţa de a genera venituri cât mai mari din tranzacţiile valutare”, arată Cornel Dinu.

Aceste obiective nu constituie însă priorităţi pentru băncile de top din România, pentru că acestea se bucură oricum zi de zi de un trafic considerabil de clienţi la ghişeele proprii. În plus, dispun de o bază importantă de clienţi care apelează la casele de schimb valutar datorită relaţiei de parteneriat dezvoltată de-a lungul timpului.

CITEȘTE ȘI Băncile: principalul adversar al clienţilor, agenţilor şi pieţei imobiliare per ansamblu


27 June 2012