Globalizare si in cazul programului „Prima casa"

Programul „Prima casa" nu a reusit sa dezmorteasca piata construc­tiilor reziden- tiale din Romania. Sin­gurul efect notabil inregistrat pana acum a fost redeschiderea apeti­tu­lui pentru specula.

La fel ca in alte tari unde se folosesc programe de stimulare a achizitiilor de apartamente, efectele pe piata constructiilor sunt departe de astep­tarile initiatorilor proiectelor.

In numai doua luni de la semnarea pri­melor contracte de creditare cu garan­tii de stat, in Bucuresti, preturile aparta­mentelor cu doua camere s-au majorat cu trei pana la sapte mii de euro. Astazi este greu sa gasim apartamente cu doua camere care sa coste cu mult sub plafo­nul maxim de 57.000 de euro impus in ca­drul programului „Prima casa".

Comparativ cu programe similare des­fa- surate in alte tari, „Prima casa" romaneasca se  escurca destul de bine. Cu usoare carente in ceea ce priveste restrictiile de eligibilitate, suma oferita in Romania este mai buna comparativ cu preturile practicate acum pe piata imo­biliara autohtona, sustin reprezen­tantii Colliers International.

Totusi, in planul aportului la scoa­terea din cri­za a econo­miei, efectul aces­tui program este destul de limitat deoarece, asa cum arata datele oficiale, din cele 4.740 de dosare de­puse pen­tru contrac­tarea de credite cu garan­tia sta­tului in vederea achizi­tionarii unei case, cele mai multe solici­tari sunt for­mulate pentru lo­cuinte con­struite inain­te de 1989.

Deci banii vor pleca in primul rand catre conturile pro­prie­tarilor de aparta­men­te si, in ultima instanta, spre con­sum sau economisire.

In afara de asta, programele de tip „Pri­ma casa" de­ru­late in tari pre­cum Aus­tralia, Cana­da sau SUA au un pronuntat caracter social.

In SUA, de exemplu, tara cu eco­nomie mult mai liberala decat cea ro­maneasca, accesul la subventia de stat este restric­tionat pen­tru cei cu venituri mari.


Sursa

15 October 2009