Indicele imobiliar al BNR intarzie sa apara, la un an si jumatate de la lansarea proiectului.

Indicele de preturi din piata imobiliara, considerat de economisti ca fiind necesar asezarii pietei autohtone „pe niste baze sanatoase" prin eliminarea specula­tiilor legate de preturile imobilelor, dar si pentru a aduce sfera imobiliara in parametri reali, determinati de cerere si oferta, intarzie sa apara. Acest proiect, initiat inca din februarie 2008, de Institutul National de Statistica (INS) impreuna cu Banca Nationala (BNR) si Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR), ramane deocamdata doar in sertarele specialistilor din economia romaneasca.

6689-indiceimobiliar.jpg„Comisia Europeana va acorda INS un grant pentru realizarea unui studiu-pilot care se va derula din mai 2008, urmand a se finaliza pana in decembrie 2009", spunea, la mijlocul lunii februarie din 2008, presedintele INS, Vergil Voineagu. La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara, in aceeasi perioada, ca „mai avem o luna, o luna si jumatate de aranjamente tehnice, dupa care putem da un comunicat in acest sens. Este vorba despre o culegere de date statistice care sunt foarte importante pentru o economie de piata, iar in functie de acestea si de veridicitatea lor se vor lua decizii si credem ca datele care se «vantura» in prezent sunt date de oferta, apoi ele se mediatizeaza si au darul de a-i speria si pe romani, si pe straini".

Proiect in faza de derulare

Dupa aproximativ un an si jumatate insa, potrivit UNNPR, proiectul se afla in faza de derulare, acumulandu-se informatiile necesa­re pentru crearea bazei de date. „In prezent, notarii publici din Romania furnizeaza lunar chestionarele catre Institutul National de Statistica, pentru prelucrarea datelor primare si valorificarea rezultatelor cercetarii statistice prin determinarea indicilor preturilor proprietatilor imobiliare", sustin reprezentantii UNNPR. Pe de alta parte, jucatorii din piata imo­biliara autohtona considera ca acest indice de preturi ar fi trebuit sa fie implementat in Romania inca din 1994, cand si in tara noastra a inceput sa se dezvolte acest sector economic, dar, pe principiul „niciodata nu e prea tarziu", chiar si dupa 15 ani de eva­ziune fiscala in imobiliare, este bine-venit un astfel de indicator. Mai exact, acest proiect va oferi posibilit­a­tea de a cunoaste pretul real de van­zare al imobilelor, eliminand spe­cu­latiile si cresterile artificiale. Proiectul are menirea de a oferi o stabilitate finan­ciara,  de a urmari evolutia tran­zactiilor cu proprietati imobiliare in Romania si dinamica preturilor in domeniul imobiliar.

Sursa

26 August 2009