Capitala amplasată în cel mai nordic punct din lume, Reykjavik este cea mai vizitată destinaţie din Islanda. Tradus prin „golful aburilor", oraşul este un amestec unic de arhitectură cu minuni naturale. Aici, construcţiile noi se îmbină cu clădirile vechi, tehnologia este în perfectă armonie cu apele geotermale - un oraş vibrant, în mijlocul gheţarilor.

22767-reykjavik-1.jpgReykjavik este centrul economic şi guvernamental al Islandei. De asemenea, este cel mai mare oraş din ţară, cu o populaţie de circa 120.000 de locuitori (puţin peste 200.000, cu tot cu zonele periferice). Capitala atrage mulţi rezidenţi non-islandezi, deoarece beneficiază de o piaţă de afaceri extrem de activă. Astfel că, în ultimii ani, Reykjavik a devenit un oraş „la modă", cu numeroase locuinţe pentru toate gusturile - apartamente costisitoare, amplasate central sau case cu grădină, ridicate la periferie, cu un avantajos raport calitate-preţ.

Spre deosebire de alte capitale europene, piaţa imobiliară este lipsită de experienţă

În Islanda, piaţa locuinţelor a crescut simţitor abia după anul 2003, iar nivelul maxim al activităţii a fost atins în perioada 2004-2008, când gradul de împroprietărire a ajuns la circa 80%. Odată cu recesiunea mondială, s-au resimţit efecte negative şi pe piaţa imobiliară: în 2010 s-au înregistrat cu 75% mai puţine tranzacţii decât în 2007. Cu toate acestea, în 2010 s-au vândut mai multe locuinţe decât în orice an înainte de 1990, conform publicaţiei icenews.is.

22768-re.jpgPreţ mediu al apartamentelor din Reykjavik:

  • Apartament central - 1.500 euro/mp
  • Apartament semicentral - 1.350 euro/mp

Dar semnele de revenire ale pieţei imobiliare islandeze sunt incontestabile: anul trecut, s-au înregistrat 2.900 de tranzacţii în Capitală, cu 800 mai mult faţă de anul precedent. La nivelul întregii ţări, numărul tranzacţiilor s-a ridicat la 4.600, cu 1.200 mai mult faţă de 2009. Valoarea totală a tranzacţiilor la nivel naţional, în anul 2010, s-a ridicat la 999,5 milioane dolari.

Sunt puţine legi care afectează interesul cetăţenilor străini care doresc să îşi achiziţioneze o proprietate în Islanda, dar în cazul unei tranzacţii este necesar ajutorul unui expert independent sau unui sfat profesionist. În general, comisionul consultantului imobiliar este în jurul a trei procente din preţul final. 

Piaţa chiriilor este susţinută de companiile cu activitate în zonă

Închirierea unei locuinţe în Reykjavik poate avea un preţ ridicat. În ultimii ani, oraşul a devenit faimos pentru preţurile sale neobişnuit de costisitoare şi inutile. Cu toate acestea, facilităţile oferite de către proprietari chiriaşilor sunt de înaltă calitate, astfel că pot fi găsite multe apartamente din clasa premium, în special în centrul oraşului.

22769-rey.jpgValoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor - central: 630 euro/lună; semicentral: 450 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare - central: 1.500 euro/lună; semicentral: 750 euro/lună

De obicei, chiria se achitată lunar, dar în cazul apartamentelor luxoase, aceasta se plăteşte în avans, pentru jumătate de an. Cei mai mulți chiriaşi sunt delegaţi de serviciu. 

Turiştii aflaţi în Reykjavik pentru prima oară sunt surprinşi de clima blândă: cu toate că este amplasat în extremitatea nordică a Atlanticului, capitala islandeză se bucură de o climă mult mai caldă decât cele mai multe oraşe aflate la aceeaşi latitudine. Temperaturile medii din timpul iernii nu sunt mai mici decât cele din New York - arareori acestea scad sub -10 grade Celsius.

CITEȘTE ȘI: Berlin, capitala europeană cu cel mai scăzut procent de proprietari


24 December 2011