În acest an în Bucureşti sunt anunţate 11 târguri imobiliare, faţă de 15 anul trecut. Spre deosebire de anul trecut, dezvoltatorii nu mai oferă bonusuri de genul bucătăriilor mobilate sau cabanelor la munte.

Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari spun că au ajuns la un preţ "real" şi nu mai sunt dispuşi să mai recurgă la noi ieftiniri ale locuinţelor, după ce anul trecut au redus preţurile în medie cu până la 15%.

În plus, cei care vor să cumpere o locuinţă nouă nu mai beneficiază de discounturile semnificative din anii trecuţi şi îşi pot lua adio de la bonusuri de genul bucătării mobilate, cabane la munte sau alte facilităţi. Locurile de parcare însă nu au ieşit din oferta dezvoltatorilor imobiliari.

"Am ajuns la un preţ real, construim cu manoperă ieftină, am negociat bine cu constructorii, în avantajul clienţilor. Nu vom mai face reduceri de preţ. Am scăzut preţurile înainte (în 2009 - n.red.), din acest an nu le-am mai redus", a declarat pentru Gândul Nicolae Stângă, manager Premium Imobiliare. Preţuri mai mici cu 15% faţă de acum un an

"Faţă de începutul anului trecut, noi am scăzut preţurile cu 10-15%. Preţurile pe care le avem acum sunt adaptate la cererea din acest an. Noi am redus deja preţurile şi în urma scăderii costurilor cu materialele de construcţie. Ne atragem clienţii cu serviciile pe care le oferim", a declarat pentru Gândul Giulio Angheloiu, preşedintele grupului imobiliar Premier.

Acesta a adăugat că pe perioada târgului Project Expo nu mai puţin de 30 de autoturisme vor fi puse gratuit la dispoziţia celor care vor să vadă cu ochii lor ansamblurile rezidenţiale dezvoltate. În plus, celor interesaţi li se va face pe loc o simulare, în funcţie de venituri, pentru a vedea dacă se pot califica pentru obţinerea unui credit la bancă pentru o locuinţă. Pe de altă parte, unii dezvoltatori spun că resimt reluarea trendului de creştere a preţurilor.

"Condiţiile actuale de piaţă arată o tendinţă de plafonare a preţurilor la ansamblurile de clasa A şi în unele cazuri chiar o uşoară tendinţă de creştere a preţurilor cu câteva procente în ultimele 2-3 luni. Acesta fapt este încurajat şi de creşterea cu peste 2% a preţurilor la fier şi beton în industria materialelor de construcţii", a declarat pentru Gândul Dan Ioan Popp, principalul actionar al companiei de dezvoltare imobiliara Impact.





Sursa

20 April 2010