Preţurile apartamentelor cu trei camere din Bucureşti au scăzut cu 9% în primul semestru al acestui an, în cinci dintre cele mai mari cartiere din Capitală - Berceni, Militari, Drumul Taberei, Colentina şi în zona Bulevardului 1 Decembrie - proprietarii solicitând în medie mai puţin de 70.000 de euro pentru acest tip de locuinţe.

Scumpiri doar în zona Victoriei

Scăderi de preţuri au fost înregistrate în 19 din cele 20 de zone analizate, excepţie făcând zona Victoriei, unde preţurile au crescut cu 4% în iunie 2010 faţă de sfârşitul anului precedent, aceasta fiind de altfel cea mai scumpă zonă pentru care s-au colectat date.

Pe de altă parte, cele mai mari scăderi de preţuri au fost înregistrate în zonele Colentina (-19%), Moşilor (-17%), 13 Septembrie (-16%), Ştefan cel Mare şi Titan (-15%).

Sub 1.000 euro/mp la periferie

În cartierele de la marginea Bucureştiului preţurile solicitate de proprietari au scăzut sub pragul de 1.000 de euro/metru pătrat, în condiţiile în care programul Prima casă 2 nu a avut acelaşi impact ca prima etapă a programului guvernamental, iar în ultimele două luni ştirile negative privind salariile din sectorul bugetar şi majorarea TVA se fac de asemenea simţite în apetitul de consum al românilor. În ciuda scăderilor de preţuri, piaţa rezidenţială din Bucureşti nu dă încă semne de deblocare. În afara proprietarilor de apartamente vechi, pe piaţă sunt în prezent activi şi dezvoltatorii imobiliari care mai au spre vânzare câteva mii de locuinţe noi a căror construcţie a fost finalizată.

 
Sursa

7 July 2010