La Bucureşti se va lista primul fond de investiţii imobiliare, New Europe Property Investment. Adrian Simionescu: Cred că va exista interes şi, prin urmare, lichiditate.

16108-132644maxim.jpgFondul sud-african de investiţii New Europe Property Investment (NEPI), proprietarul mai multor proiecte imobiliare în România, se va lista la Bursa de Valori Bucureşti până la finalul lunii martie, a declarat pentru Mediafax Dan Weiler, directorul executiv pe Corporate Finance Investment Banking la BCR. Astfel, NEPI va fi primul fond de investiţii imobiliar listat la BVB, pe segmentul de piaţă creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). "Vrem să realizăm listarea până la finalul lunii martie. Va fi o listare tehnică, fără IPO. Fondul mai este listat la Bursele de Valori de la Johannesburg şi de la Londra, pe segmentul AIM", a adăugat Weiler. Prospectul de listare va fi întocmit de intermediarii Intercapital Invest şi BCR.

Adrian Simionescu, director general la Vienna Investment Trust, unul dintre cei mai vechi brokeri din piaţă, consideră că listarea acestui tip de instrumente este benefică pentru Bursă. El nu crede că investitorii vor fi reticenţi faţă de acest tip de instrument care are ca activ suport deţineri imobiliare chiar dacă traversăm o perioadă post-bubble.

În susţinerea acestei afirmaţii, Simionescu a adus argumentul evoluţiei din piaţă a titlurilor companiei Impact Developer & Contractor (IMP) unde există un interes al investitorilor.

"A fost un bubble imobiliar şi cred că suntem aproape de bottom în ceea ce priveşte piaţa rezidenţială şi cea a clădirilor de birouri, chiar dacă pe segmentul terenurilor mai este de aşteptat", a spus brokerul de la Vienna Investment Trust. El totuşi crede că revenirea nu va fi nici pe departe de spectaculozitatea celei bursiere: "Viteza pieţei imobiliare este mai redusă şi de aceea refacerea va fi greoaie, cu atât mai mult cu cât mulţi sunt captivi pe plasamentele imobiliare şi nu se pot mişca. Preţurile nu vor mai urca la fel de rapid. Toţi cred că am învăţat suficient din experienţa trecută şi acum cred că oamenii vor fi reticenţi şi vor analiza bine oportunităţile înainte să arunce cu banii pentru tranzacţiile imobiliare."

Aceste instrumente financiare ar putea avea o lichiditate acceptabilă

Consiliul de Administraţie al BVB a decis, la finalul lunii noiembrie, introducerea REITs (Real Estate Investment Trusts) pe piaţa de la Bucureşti. REITs-urile includ atât companiile care investesc în proprietăţi imobiliare, cât şi instrumentul financiar în sine. Produsele REITS au fost create prima dată în SUA din nevoia de a realiza un instrument financiar care să facă legătura între investiţiile în proprietăţi imobiliare şi piaţa de capital.

Adrian Simionescu spune că prezenţa unui astfel de fond la cota BVB va fi un semnal bun atât pentru investitori cât şi pentru piaţă. "Cred că va exista interes şi, prin urmare şi volume. Nu va fi o lichiditate exagerată. Probabil că aceasta va fi mai mică la început, însă sunt toate elementele ca rulajele să se îmbunătăţească în anii următori", a afirmat Simionescu.

Ce este în spatele fondului?

NEPI este asociat cu principalul grup imobiliar din Africa de Sud, Resilient Property Income Fund, şi deţine circa 30 de proprietăţi imobiliare, majoritatea în România. La începutul acestui an NEPI a anunţat că a finalizat achiziţia imobilului de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti, dezvoltat de compania Portland Trust, pentru care a plătit 27,6 mil. euro, preluând totodată şi datorii de 73,6 mil. euro.

New Europe a preluat anul trecut de la grupul Avrig 35, controlat de omul de afaceri Alexander Hergan, o parte din centrul comercial Iris Shopping Piteşti, unde sunt deschise un hipermarket Auchan şi o unitate Bricostore, valoarea tranzacţiei fiind de circa 21 mil. euro. NEPI a mai achiziţionat de la Avrig 35, în 2008, un portofoliu format din 18 proprietăţi din diferite oraşe, închiriate către Raiffeisen Bank, pentru 46,3 mil. euro.

Anterior, în 2009, fondul a cumpărat de la BelRom parcul comercial European Retail Park Brăila, pentru 63 mil. euro, fiind cea mai mare achiziţie a unui proiect imobiliar realizat în acel an în România. Tranzacţia prevedea preluarea a trei proiecte de retail dezvoltate de firma Belrom Real Estate şi era structurată în două componente, respectiv bani cash şi acţiuni emise de companie.


Sursa

20 January 2011