Oameni de afaceri, producători de echipamente şi bănci îşi pregătesc artileria grea pentru cea mai fierbinte piaţă a următorilor ani: generarea şi economisirea de energie.

14563-energie_alternativa_67540300.jpg„Până acum câțiva ani, toată lumea făcea bani din imobiliare și nimănui nu‑i păsa de risipa de energie. De când a venit criza, toate companiile românești se uită atent la aceste costuri", spune Marc Coroler, vicepreședinte pe Europa Centrală și de Est al Schneider Electric. Gigantul francez specializat în sisteme de management al energiei a revenit anul acesta pe creștere la nivel global. Recenta preocupare a guvernelor lumii pentru o mai bună gestionare a energiei este un adevărat vânt în pupă pentru afacerile companiei. Astfel, după o scădere de 12% a vânzărilor în 2009, până la 16 miliarde de euro, compania a obținut o creștere de peste 10% în primul semestru al anului 2010, potrivit raportului financiar. În România genul acesta de business abia începe să prindă contur. „Suntem norocoși. Ne aflăm într‑o industrie cu un mare potențial. Această nouă preocupare pentru reducerea costurilor este o afacere foarte interesantă pentru noi", spune șeful regional al Schneider Electric. De unde va veni acest potențial în România?

Potrivit studiilor Schneider Electric, circa 63% din companiile din Europa - situația este similară și în România - nu își monitorizează în mod regulat consumul de energie, ceea ce duce la risipă și cheltuieli nejustificate.

„Dacă întrebi un manager român cât cheltuiește cu salariile sau cu chiriile, știe să îți spună. Dar dacă îl întrebi cât cheltuiește lunar cu energia, în multe cazuri nu știe cifrele", spune Coroler. Aceste costuri sunt deseori mult mai mari decât s‑ar aștepta managerii. În cazul unui spital de dimensiuni medii, dă el exemplu, cheltuielile cu energia pot fi mai mari decât cele cu medicamentele.

„Dacă mergeți seara cu mașina prin București, uitați‑vă să vedeți câte lumini sunt aprinse în birouri în care nu este nimeni. Este o problemă ușor de rezolvat. Se instalează un sistem care face ca la ora șapte seara luminile să se stingă automat", detaliază Coroler. „Dintr‑o dată proprietarul clădirii respective primește factura la energie și constată că a economisit foarte mulți bani", adaugă el.


Sursa

25 October 2010