Oamenii de afaceri Dinu Patriciu, cu o avere de 2,3 miliarde euro, Frank Timiş, cu 1-1,1 miliarde euro şi Ioan Niculae, cu o avere între 900 milioane euro şi 1 miliard euro, sunt cei mai bogaţi români, ocupând primele trei poziţii ale Top 500 Miliardari realizat de revista Forbes România.

13886-money_stairs_small.jpgPentru al treilea an consecutiv, pe primul loc în clasamentului celor mai avuţi români se află Dinu Patriciu, a cărui avere a crescut cu 4,5%, de la 2,2 miliarde euro, cât avea în 2009. Pentru unii criza nu s-a simţit, cea mai spectaculoasă urcare în topul celor mai bogaţi români a avut-o omul de afaceri Frank Timiş. În ultimul an, averea lui Timiş a crescut de cinci ori, de la circa 200 milioane euro, cât înregistra anul trecut, ceea ce îl plasează pe locul doi în top.


Patronul Grupului Interagro, Ioan Niculae, a coborât un loc, fiind al treilea cel mai bogat român, însă cu o avere mai mică faţă de cea din 2009, de 1,2 miliarde euro.

Locul patru, este ocupat de Dan Adamescu cu o avere de 900 milioane euro-1 miliard de euro, potrivit Forbes. Averea omului de afaceri s-a triplat faţă de cea din anul anterior, când era de 300 milioane euro.

Locul cinci este ocupat de Veronica Guşă de Drăgan, văduva lui Iosif Constantin Drăgan, care şi-a dublat în acest an averea la 800-900 milioane euro.

În acest an, pe Ion Ţiriac îl găsim pe locul şase al topului realizat de revista Forbes. Omul de afaceri a coborât trei poziţii în topul celor mai bogaţi români, cu o avere de 750-800 milioane euro. Potrivit aceluiaşi top, averea lui Ţiriac se ridica anul trecut la 900 milioane euro.

După Ţiriac, pe locul şapte se situează Marius şi Emil Cristescu, cei doi fraţi care controlează grupul de firme Bega, cu o avere de 500-550 milioane de euro, faţă de 600 milioane euro cât înregistrau anul trecut.

Pe locul opt în topul celor mai bogaţi români se află Gabriel Comănescu, patronul Grupului Upetrom, cu o avere de 450 milioane de euro, cu 30 milioane euro mai mult faţă de averea din anul trecut.

Locurile nouă şi zece sunt ocupate de Radu Dimofte şi Gabriel Popoviciu, fiecare cu o avere de câte 400-420 milioane euro. Cei doi sunt asociaţi în proiectul Băneasa din nordul Capitalei prin firma Băneasa Investments şi controlează totodată grupul de firme Alltrom, care operează francizele IKEA, KFC, Pizza Hut şi Howard Johnson.

În topul bogaţilor se mai găsesc Stoica Gruia, proprietarul Grupului Feroviar Român şi al Grampet, cu o avere de 400 milioane euro, Dorinel Umbrărescu (400 milioane euro), fraţii Ioan şi Viorel Micula (350 milioane euro), patronul RCS&RDS, Zoltan Teszari, (350 milioane euro). De asemenea, în top se mai află familia Păunescu, Cristian Burci, Ovidiu Tender, Dragoş şi Adrian Pavăl, toţi cu o avere de câte 300 milioane euro fiecare, omul de afaceri italian Enrico Perini, care a dezvoltat grupul de firme Romstal (250 milioane de euro) şi principele Dimitrie Sturdza cu o avere estimată la 220 milioane euro.


28 September 2010