Imobiliarele din Londra s-au bucurat de o atenție sporită, în ultimii ani, demonstrând că își pot menține valoarea chiar și în vremuri dificile. Boomul imobiliar recent a urcat simțitor valoarea sectorului rezidențial din Regatul Unit: locuințele britanice s-au apreciat cu 1,5 trilioane dolari, doar în ultimii cinci ani. Cel mai mult s-au scumpit proprietățile din Londra, stocul de locuințe din capitala britanică ajungând să valoreze cât PIB-ul Braziliei.

37174-locuinte_londra.jpgProprietățile londoneze reprezintă un refugiu financiar pentru cei mai bogați oameni ai lumii – în vremuri în care piețele imobiliare din toate colțurile lumii s-au prăbușit, sectorul rezidențial londonez nu doar că a rezistat cu stoicism, ba chiar și-a sporit valoarea.

Economia celei mai mari metropole din UE și-a revenit cu rapiditate după dificultățile financiare din 2008, ceea ce s-a resimțit și în piața imobiliară. Cei mai bogați oameni ai lumii și-au ațintit privirile către luxoasele proprietăți londoneze, însă creșterea prețurilor a fost alimentată constant de cererea localnicilor și a noilor îmbogățiți din Rusia și China. Potrivit studiilor gigantului imobiliar Savills, prețul locuințelor din Londra a urcat cu 61% în ultimii cinci ani și cu 20%, doar în 2014. Cifrele par spectaculoase, având în vedere evoluția altor piețe imobiliare din Europa, dar specialiștii subliniază că există și aici semne de încetinire a ritmului.

  • Stocul de locuințe din Londra valorează 2,2 trilioane dolari, respectiv cât PIB-ul de anul trecut al uneia dintre cele mai solide economii ale lumii, Brazilia
  • Valoarea sectorului rezidențial al Regatului Unit a urcat cu peste un trilion de lire sterline, între 2009 și 2014, ajungând la 5,75 trilioane lire sterline (respectiv 8,7 trilioane dolari)

Westminster și Kensington-Chelsea sunt cele mai scumpe cartiere ale Londrei, zonele țintite de cei mai avuți oameni de afaceri și de cele mai puternice fonduri de investiții din lume. Potrivit Savills, numai proprietățile acestor două cartiere au o valoare de 345 miliarde dolari, respectiv mai mult decât PIB-ul Danemarcei, țară ce ocupă locul 35 în clasamentul global al celor mai mari economii.

Efecte negative: tinerii își permit cu greu propria locuință

În timp ce prețurile au crescut aproape în toate zonele țării, numărul locuințelor achiziționate cu ajutorul unui credit ipotecar a scăzut cu 800.000, în ultimii cinci ani. Odată cu aprecierea prețurilor, a urcat și valoarea avansului minim obligatoriu pentru cei care vor să-și cumpere un cămin cu ajutorul unui credit. În același timp, veniturile au rămas relativ constante, astfel că tinerii reușesc din ce în ce mai greu să pună bani deoparte pentru a plăti avansul unei locuințe. Ca o consecință, specialiștii remarcă o tendință în rândul tinerilor de a închiria, spre deosebire de generațiile anterioare. AFLĂ MAI MULTE DETALII: Englezii renunță la visul de a avea propria locuință. Chiria pe termen lung, un nou mod de viață

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

26 May 2015