Chinezii au bani şi vor să îi investească peste hotare – în 2013, Europa a atras 1,9 miliarde lire sterline din conturile oamenilor de afaceri din China. Piaţa imobiliară din Londra este cunoscută ca fiind una dintre cele mai stabile din întreaga lume, astfel că proprietăţile din capitala britanică sunt în topul preferinţelor clienţilor chinezi.

32593-londra.jpgInvestitorii chinezi sunt aşteptaţi cu braţele deschise oriunde în lume, în vremuri în care banii cash sunt dificil de găsit. După o perioadă în care volumul investiţiilor în real estate a scăzut simţitor, Londra a reuşit să revină puternic în atenţia oamenilor de afaceri străini, tendinţă de la care chinezii nu fac excepţie: investiţiile imobiliare chineze în capitala britanică au crescut cu peste 1.500% faţă de 2010, potrivit celui mai recent studiu publicat de Jones Lang LaSalle.

  • Sectorul imobiliar al Londrei a atras, în 2013, investiţii în valoare de peste 1 miliard lire sterline, bani proveniţi numai din partea clienţilor din China
  • Volumul investiţiilor chineze abia atingea 54 milioane lire sterline, în urmă cu trei ani
  • Capitala britanică atrage mai mult de jumătate din totalul investiţiilor în Europa (1,9 miliarde lire sterline, în 2013)

În urma acestei creşteri, chinezii se plasează pe locul trei în clasamentul marilor investitori străini, în Marea Britanie. Pe prima poziţie se află oamenii de afaceri din Germania, ale căror investiţii s-au ridicat la 1,2 miliarde lire sterline în 2013, urmaţi de cei din Statele Unite ale Americii (1,1 miliarde lire sterline). Specialiştii explică acest ritm rapid de creştere prin interesul investitorilor chinezi de a-şi creşte portofoliile imobiliare şi prin calitatea ridicată a ofertelor din Londra.

„Fonduri suverane chineze, companii de asigurări şi persoane fizice cu averi consistente au fost dornici de a plasa capital în pieţele în ascensiune de peste hotare, Londra ocupând o poziţie de top pe lista de priorităţi. Ne aşteptăm ca numărul investitorilor din China care vizează Londra să crească semnificativ în următorii ani. Ei vor lua în considerare totul, de la site-uri de regenerare urbană, până la activele trofeu”, declară Damian Corbett, Head of Central London Office Investment la Jones Lang LaSalle.

Segmentul rezidenţial este cel mai puţin atractiv

Banii ce provin din China merg cu precădere către clădiri de birouri, unităţi de retail şi industriale sau hoteluri şi dezvoltări mixte. Tranzacţiile care au marcat domeniul imobiliar anul acesta sunt vânzarea clădirii Lloyds către compania Ping An (261 milioane lire sterline) şi vânzarea unei unităţi stradale de pe Oxford Street (45 milioane lire sterline).

VEZI AICI Cum și-au construit chinezii propriul Paris (FOTO)

Specialiştii se aşteaptă ca volumul investiţiilor chineze să continue să crească în viitorul apropiat, în contextul în care economia se dezvoltă cu rapiditate, iar populaţia Chinei este uriaşă, cu o rată rapidă de îmbătrânire.

„Ratele ridicate de economisire şi investiţiile cu caracter personal în rândul unei clase de mijloc înfloritoare creează premizele ca portofoliile şi apetitul investiţional al fondurilor din China să crească constant. Având în vedere capitalul imens, care este probabil să îşi caute plasament în următorii câţiva ani, şi îngrijorarea faţă de performanţa acţiunilor şi a titlurilor/obligaţiunilor de stat din lumea dezvoltată, proprietăţile în oraşe precum Londra devin o opţiune evidentă. Piaţa transparentă din Londra, siguranţa sistemului nostru juridic şi lipsa barierelor din calea investiţiilor de peste hotare sunt avantaje suplimentare”, încheie Jon Neale, Head of UK Research la Jones Lang LaSalle.

NU RATA: Banii asiatici, salvarea Europei. Cum întâmpină România investitorii chinezi?

 

16 December 2013