Imobiliar - Tranzactii de 200 milioane de euro
Jurnalul National - 28.09.2006
 

tranzactii de 200 milioane de euroRomania a atras 5,4% din tranzactiile imobiliare care s-au realizat in prima jumatate a acestui an in Europa Centrala si de Est. Valoarea tranzactionata s-a ridicat la 212 milioane de euro.

Cea mai mare vanzare-cumparare din acest an a fost achizitionarea cladirii Charles de Gaulle Plaza de catre compania Accession Fund, administrata de GLL Real Estate pentru suma de 80 de milioane de euro, cu un randament al investitiei de 7%. Alte tranzactii importante au fost cumpararea cladirilor TGV Tower, Construdava Business Center si Millenium Business Center de catre Charlemagne Capital pentru 83 de milioane de euro.

De asemenea, imobilul Floreasca Business Center a fost cumparat de o companie spaniola de investitii pentru 10 milioane de euro. Fondurile de investitii au inceput sa priveasca cu interes catre Romania, desi prefera inca sa cumpere imobile tot in Cehia, Polonia sau Ungaria, in ciuda profiturilor mai mici. Aceste state au ramas magnetul investitorilor in imobiliar din aceasta parte a Europei, reusind sa atraga 75% din volumul investitiilor realizate in prima jumatate a anului. Valoarea investitiilor realizate in primul semestru 2006 in toate tarile Europei Centrale si de Est se ridica la 3,9 miliarde de euro, conform unui studiu elaborat de compania imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).

BIROURILE DOMINA

Cladirile de birouri sunt cele mai cautate atat in Romania, cat si in celelalte tari din zona. Din cele 212 milioane de euro investite in Romania, doar 19 milioane de euro au fost investiti in tranzactii cu spatii industriale sau de retail. "In ultimele sase luni au fost realizate noua tranzactii cu imobile de birouri care au insumat circa 87.000 mp", se arata in studiul CBRE.

In Europa Centrala si de Est, interesul este impartit aproape egal intre cladirile de birouri si cele de retail, impreuna cele doua segmente totalizeaza cam 83% din volumul investitiilor. Doar 17% din investitiile realizate in zona s-au indreptat spre spatiile industriale si piata spatiilor hoteliere.

Citeste articolul integral in Jurnalul NationalDaniela Ivan
Jurnalul National