Potrivit datelor Fondului National de Garantare, 16 imobile au intrat in procedura de executare.

16842-51.jpgStatul a platit aproximativ 700.000 de euro drept despagubiri bancilor in contul garantiilor acordate prin programul „Prima casa", dupa ce cumparatorii nu si-au mai achitat ratele, a declarat pentru „Fin.ro" Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Acesta considera totusi ca suma este mica, in comparatie cu valoarea totala a garantiilor acordate, de un miliard de euro.

Potrivit normelor programului, ipoteca fiind in favoarea statului, Asociatia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) are dreptul sa execute silit imobilele in vederea recuperarii garantiei platite la banci. Ministerul Finantelor este obligat sa ramburseze valoarea creditului catre banca in 15 zile de la primirea notificarii de la Fondul National de Garantare, potrivit reprezentantilor MFP. Aurel Saramet a declarat ca suma pe care statul a trebuit sa o achite din cauza „rau-platnicilor" este mica in comparatie cu valoarea totala a garantiilor acordate prin „Prima casa", de aproximativ 1 miliard de euro.

In 2011, Fondul National de garantare a primit cereri de garantare de circa 53 de milioane de euro, din care apro­xi­ma­tiv 80% au fost aprobate. Potrivit pre­sedintelui FNGCIMM, institutia primeste apro­ximativ 70-80 de dosare zilnic.

Programul „Prima casa" a fost, potrivit reprezentantilor BCR, prin­ci­palul motor de crestere in dinamica creditelor in 2010. Potrivit vice­pre­sedintelui BCR pe divizia de retail si private banking Oana Petrescu, anul trecut, volumul creditelor acordate de banca prin programul „Prima casa" a crescut cu 19% fata de 2009. Pentru anul 2011, plafonul garantiilor alocate de guvern este de 200 de milioane de euro.

Ce plafoane de garantii au obtinut bancile in 2011

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a repartizat celor 21 de banci participante la programul „Prima casa" plafoanele de garantii pentru creditele care urmeaza sa fie acordate anul acesta prin programul guver­na­men­tal. Cel mai mare plafon - de 64 de mili­oane de euro, adica aproape o treime din garantiile totale repartizate pentru 2011 - a revenit BCR, institutia care a acordat cele mai multe credite prin acest program anul trecut.

BRD, a doua banca locala dupa active, a primit un plafon de 32 mil. euro.

Garantiile au fost repartizate pe baza realizarilor anterioare si a proiectiilor prezentate de banci pentru anul acesta, astfel ca al treilea cel mai mare plafon a fost primit de Raiffeisen, care poate da credite in valoare de 25 mil. euro prin programul guvernamental.

In paralel, grecii de la Banca Roma­neasca si Alpha Bank au primit plafoane de 21 mil. euro, respectiv 18 mil. euro. Cel mai mic plafon a fost obtinut de Volksbank, a saptea banca locala dupa active, care poate da credite garantate de stat in limita a 100.000 de euro.

Modificarile aduse programului

In noua varianta a programului este introdusa si posibilitatea de finantare prin „Prima casa" a lo­cu­in­­te­lor van­dute in ca­drul pro­ce­durilor de executare silita.

Totodata, se poate fi­nan­ta constructia de imobile de catre aso­ciatii fara per­so­nalitate juridica con­sti­tuite din mi­ni­mum doua persoane, din care cel putin o persoana trebuie sa fie pro­prie­tarul terenului.

De asemenea, trebuie instituita o garantie suplimentara pentru banci, mai exact gaj fara deposedare asupra sol­durilor tuturor conturilor deschise la banca, pe toata durata finantarii. In cazul daunelor partiale produse locuintelor achizitionate sau construite prin inter­me­diul programului, a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata (fara sa depaseasca echivalentul a 10.000 de euro), societatea de asigurare efectueaza plata direct catre proprietarul locuintei.

Costuri

Creditele prin „Prima casa" au o rata a dobanzii Euribor la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv Robor la 3 luni plus ma­ximum 2,5 puncte pro­cen­tu­ale. Mar­ja include si nivelul total al comi­sioanelor percepute de finan­tator.

De la inceputul programului „Prima casa" si pana in februarie, guvernul a acordat aproape 35 de mii de garantii in valoare de 1,42 miliarde de euro.

Anul tre­cut, valoarea totala a garantiilor acor­date este de aproximativ 929,75 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presa al guvernului. Media garantiilor acordate, la nivel national, se situeaza in jurul valorii de 41.100 de euro. Din totalul garantiilor acordate 51% re­pre­zinta garantiile pentru locuinte cu 2 camere, respectiv 25,54% garantii pentru locuinte cu 3 camere. Din totalul con­trac­te­lor incheiate in 2010, 353 au fost lo­cu­inte noi. In 2011, in primele 11 zile din luna februarie au fost acordate 225 de garantii in valoare de 9,55 milioane de euro.


Sursa

10 March 2011