Uşor de realizat de către oricine, cu materiale accesibile şi la îndemâna oricui – casa din paleţi de lemn este soluţia propusă de nişte arhitecţi americani pentru cei cu posibilităţi financiare restrânse. Deşi este concepută ca o locuinţă temporară, aceasta poate fi transformată într-una permanentă, cu ajutorul materialelor naturale. Proiectul americanilor se poate aplica şi în România? Doar în anumite condiţii, spun specialiştii.  

34814-1.jpgArhitecţii americani Suzan Wines şi Azin Valy se aflau în căutarea materialului ideal de construcţie pentru locuinţe ridicate special pentru refugiaţi. Se gândeau să fie nu doar reciclabil, ci şi reciclat la rândul său, ieftin, să se găsească în cantităţi mari şi să fie la îndemâna oricui. Au analizat cu atenţie sticle de plastic sau cauciucuri auto, dar au ajuns la concluzia că europaleţii reprezintă cea mai bună soluţie.

„Se aruncă anual circa 150 milioane paleţi de lemn, doar în Statele Unite ale Americii. Imaginaţi-vă ce putem realiza prin reciclarea paleţilor, prin transformarea lor în ceva util, precum locuinţe pentru cei sărmani. „Casa din Paleţi” este ieftină şi uşor de realizat, o soluţie eficientă pentru problema lipsei de adăpost întâmpinată de victimele dezastrelor naturale, ale războaielor, foametei sau alte situaţii de urgenţă”, consideră arhitectul Suzan Wines.

Pe aceeaşi temă: Cum îţi ridici casă în două săptămâni? Locuinţele cu structură metalică, perfecte pentru clienţii grăbiţi

Casa din paleţi de lemn a fost concepută iniţial ca un adăpost provizoriu pentru refugiaţii din Kosovo, cu posibilitatea de a fi transformată într-o locuinţă permanentă. Proiectul americanilor se construieşte cu uşurinţă cu ajutorul unui material ce are numeroase avantaje: este reciclabil, sustenabil, uşor de folosit, plăcut din punct de vedere estetic şi se găseşte cu uşurinţă în majoritatea ţărilor, la costuri reduse. O structură din paleţi de lemn se transformă dintr-un adăpost provizoriu într-o casă permanentă, cu ajutorul unor materiale mai stabile, precum pământ, piatră, lut, ipsos şi beton. Arhitecţii de la I-Beam Design consideră că aceasta poate reprezenta o soluţie pe termen lung pentru toţi cei care au posibilităţi financiare restrânse, întrucât principalul material de construcţie este ieftin şi accesibil. În plus, cu ajutorul unui proiect, chiar şi cei mai neexperimentaţi pot ridica o astfel de locuinţă, nefiind nevoie de unelte sofisticate.

  • O locuinţă din paleţi de lemn poate fi asamblată în mai puţin de o săptămână, potrivit arhitecţilor americani: folosind unelte electrice, patru oameni pot ridica o casă cu suprafaţa de 75-90 metri pătraţi în doar şase zile
  • Paleţii de lemn se folosesc pentru construcţia podelei, a pereţilor şi a acoperişului. Până la procurarea altor materiale (piatră, lut, etc.), structura poate fi acoperită cu folie de plastic, pentru a preveni pătrunderea apei
  • Planul de construcţie cu schiţa şi instrucţiuni detaliate pot fi achiziţionate de pe site-ul I-Beam Design, contra sumei de 75 dolari

Uşor de găsit în orice zonă, paleţii de lemn pot fi cumpăraţi noi sau la mâna a doua, la costuri mult mai reduse decât alte materiale de construcţii. Folosind astfel de materiale, se pot concepe proiecte diferite din punct de vedere al configurării şi designului, în funcţie de nevoile fiecărei familii. Mai mult, paleţii de lemn se pot transforma cu rapiditate într-o locuinţă, chiar şi din mâna unei persoane fără experienţă în construcţii – se pot asambla de mână până la 200 paleţi de lemn/zi.

„Arhitectura, designul şi construcţiile au un impact uriaş asupra mediului înconjurător şi al societăţii. Evenimentele ultimilor ani din China, Myanmar, Irak, Darfur, Afghanistan, etc., ne-au făcut pe toţi, din păcate, să fim mult mai conştienţi de puterea simbolică, psihică şi culturală a clădirilor. De asemenea, la nivel global există o criză puţin mediatizată: 1 miliard de oameni nu au un acoperiş deasupra capului sau locuiesc în adăposturi nepotrivite. Iar proiectul „Casa din Paleţi” oferă o soluţie viabilă pentru această criză a locuinţelor din întreaga lume”, conchid reprezentanţii I-Beam Design.

În România, casa din paleţi de lemn poate fi o construcţie sezonieră, în niciun caz permanentă

Se pretează o astfel de construcţie şi în România? Da, dar doar pentru a depozita diverse unelte lângă casă sau pentru a înlocui un foişor în grădină, spun specialiştii intervievaţi de IMOPEDIA.ro. Poate fi ideală chiar şi pentru o locuinţă sezonieră, pentru cineva care ar dori să doarmă vara aproape de cerul liber, dar să se simtă totuşi puţin protejat.

„Întrucât ciclul de viaţă al unei astfel de construcţii este foarte scurt şi foarte ieftin, nu o puntem încadra la capitolul construcţiilor permanente. Nu poate fi încadrată decât la construcţii temporare, din cauza condiţiilor de mediu şi climatice de la noi din ţară – avem fluctuaţii de temperatură de la iarnă la vară de 60 grade. Nu poţi avea confortul de care ai nevoie printr-o astfel de construcţie, e nevoie de ceva sănătos”, spune inginerul Bogdan Georgescu, reprezentant Cross Projects.

ARTICOL RECOMANDAT: Arhitectul, specialistul care oferă soluţii despre care nici nu îţi imaginai că există

Utilitatea unei locuinţe din paleţi de lemn este contestată chiar şi în cazul situaţiilor de urgenţă, conform specialiştilor de la noi. Cei rămaşi fără adăpost în urma unui dezastru natural ar avea nevoie rapid de o locuinţă, iar execuţia unei case din paleţi de lemn nu ar fi nici suficient de rapidă, nici suficient de durabilă pentru a justifica aşteptarea. Unul dintre avantaje ar fi totuşi faptul că principalul material de construcţie ar putea fi donat de marile companii. Pe de altă parte, acestea se dispensează de paleţii de lemn atunci când sunt uzaţi la maximum, astfel că se poate recupera cam 50% din material.

„E o căsuţă simpatică, arată bine, poate fi amuzant să o asamblezi cu prietenii. Dar nu este atât de practică precum ar trebui. Nu se scutesc neapărat timp sau costuri, nici dacă vorbim de o locuinţă temporară, pentru situaţii de urgenţă. Din propria experienţă, ştiu că este nevoie de multă manoperă pentru a prelucra un astfel de material: trebuie să scoţi cuiele, să baţi altele, să tai foarte mult, aşa că e mai simplu să iei nişte bucăţi de lemn şi să le tai direct”, explică designerul de produs Mihnea Ghilduş, fondatorul Dizainăr.

Asistenţa tehnică este obligatorie, atunci când este vorba de o locuinţă

Potrivit specialiştilor, senzaţia de casă integrată în mediul înconjurător poate fi obţinută cu ajutorul unei case de lemn, mult mai durabilă în timp. Structura acesteia este mult mai bine definită, iar lemnul este tratat, astfel că locatarii sunt mult mai bine protejaţi. Nu în ultimul rând, este nevoie de un proiect bine pus la punct şi conceput special pentru caracteristicile din România, motiv pentru care sunt coduri de proiectare diferite faţă de alte părţi ale lumii.

„Nu sugerez nimănui să îşi facă o casă doar din auzite, aşa cum nu sugerez nimănui să îşi facă singur o intervenţie medicală. Având în vedere că o casă este cea mai mare investiţie pentru majoritatea oamenilor, ar trebui ca ea să fie protejată prin toate măsurile, să fie ridicată cu folosind asistenţă tehnică. Sunt de acord cu omul care îşi construieşte singur, dar neapărat cu asistenţă tehnică. În afară de investiţia în sine, să nu scăpăm nicio secundă din vedere că este vorba de siguranţa familiei”, atenţionează ing. Georgescu.

ARTICOL RECOMANDAT: Vrei să-ţi construieşti o casă rapid, cu un buget mic? Locuinţa cu structură de lemn, o variantă atractivă

 

7 August 2014