Guvernul vrea un nou sistem de calcul al valorii de vânzare a locuinţelor de stat. Astfel, autorităţile locale vor putea să vândă casele la un preţ stabilit de un expert care să fie aproape de preţurile existente pe piaţa imobiliară. Prin această decizie autorităţile speră ca primarii să colecteze mai mulţi bani pe care să îi folosească mai apoi pentru construcţia de locuinţe noi.

Sursa: realitatea.netStabilirea unei noi proceduri de calcul al valorii de vânzare a locuinţelor de stat a fost propusă în Parlament şi avizată de Executiv, potrivit unui document guvernamental.

Propunerea este ca valoarea de vânzare a unei locuinţe construite din fondurile statului să fie stabilită de către autoritatea locală raportată la preţul pieţei şi a fost avizată de Guvern, cu recomandarea ca în aceste mecanism să fie implicat un expert autorizat, notează Ziarul Financiar.

Argumentul invocat de autorităţi este că, prin stabilirea unui sistem de calcul menit să crească sumele încasate din vânzările de locuinţe, s-ar încasa un venit mai mare la buget pentru construirea de locuinţe noi. Noua procedură de calcul va fi introdusă prin modificarea Legii 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie construite din fondurile statului.

Vânzarea locuinţelor de stat este reglementată în prezent de legi adoptate la începutul anilor '90, care stabilesc inclusiv algoritmul de calcul al valorii de vânzare. Potrivit datelor oficiale, până acum numai 53 de locuinţe construite prin Programul Locuinţe pentru tineri au fost vândute, asta deşi reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului spuneau că au în plan vor să vândă 20.000 locuinţe ANL.


10 May 2011