Odată cu Noul Cod Fiscal, au intrat în vigoare schimbări importante legate de taxele și impozitele pe proprietate. Prevederile se vor aplica din prima zi a anului viitor, dar consiliile locale ar fi trebuit să aibă pregătite deja nivelurile de impozitare. Potrivit legii, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple încă din prima parte a lunii noiembrie. Faptic însă, direcțiile de taxe și impozite din București nu pot oferi aceste informații nici măcar la mijlocul lunii decembrie. IMOPEDIA.ro a întocmit un ghid al taxelor și impozitelor, în anul 2016, adresat celor care vor să știe exact ce au de plătit, până când și în ce cuantum.

38926-taxe_si_impozite.jpgDin data de 10 septembrie, odată cu publicarea Noului Cod Fiscal în Monitorul Oficial, consiliile locale au avut un termen de 60 de zile pentru a stabili, prin intermediul unei hotărâri, nivelurile impozitelor și taxelor locale din 2016. Cei mai interesați de acest lucru sunt în special cei care au sedii sociale în locuințe, dat fiind faptul că pentru această categorie de proprietari sunt prevăzute majorări de până la 250% (Detalii aici). Până acum însă, direcțiile de taxe și impozite nu pot să îi lămurească pe contribuabili.

Nu au venit normele, nu știm când vor apărea, iar până atunci nu putem să oferim nicio informație legată de taxele și impozitele pe 2016. Pentru calcule orietative putem lua grila de anul acesta și să expunem o limită inferioară și una superioară, în funcție de normele Codului Fiscal, dar mai mult complicăm contribuabilul cu informații care îl pot induce în eroare”, au explicat pentru IMOPEDIA.ro oficialii Direcției de Taxe și Impozite Sector 1.

Normele metodologice nu au apărut încă, dar noua grilă de impozitare trebuie să fie funcțională din prima zi a lui 2016

În timp ce nimeni nu poate garanta momentul în care normele metodologice pot apărea, ele ar trebui să fie funcționale încă din prima zi a anului viitor (Detalii aici). Cu toate acestea, oficialii statului îndeamnă la răbdare, asigurând plătitorii că este încă prea devreme pentru a achita dările.

Este timp până la sfârșitul luii martie a anului viitor pentru plăți anticipate. Cei care plătesc până atunci primesc o bonificație de 10%, nu este nicio grabă, vom vorbi din 2016 despre 2016. Cei care nu pot să vină fizic la ghișeu să își plătească dările, cei care pleacă din țară, pot să facă aceste plăți online, cu condiția să depună o cerere scrisă la oricare dintre sediile direcției de taxe și impozite”, au explicat pentru IMOPEDIA.ro oficialii Direcției de Taxe și Impozite Sector 5.

Consiliile locale și primăriile au voie să depășească cu până la 50% limita maximă admisă pentru impozitare

În anul 2016, consiliilor locale și primăriilor li se permite prin lege să depășească cu până la 50% limita maximă admisă de lege pentru impozitare,  ajungându-se astfel la valori și de 20 de ori mai mari decât în prezent. În București se păstrează cele mai mici impozite pentru clădirile rezidențiale (Detalii aici), dar se așteaptă o creștere de 250% pentru clădirile nerezidențiale, respectiv cele care găzduiesc persoane juridice sau PFA (Detalii aici). Persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă (Detalii aici), au obligația să depună declarații până la data de 31 martie 2016 inclusiv.

Multiple operațiuni legate de taxare și impozitare se pot face pe internet, contribuabilii sunt rugați să se intereseze de această opțiune care ar putea să scutească timp și energie”, au explicat pentru IMOPEDIA.ro oficialii direcției Taxe și Impozite Sectorul 2.

Impozitul pe clădiri se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie, inclusiv. O altă schimbare constă în faptul că, din 2016, taxele și impozitele vor fi indexate anual, până la data de 30 aprilie, nu o dată la trei ani, potrivit regulii din prezent. Atunci când stabilesc taxele și impozitele aplicabile, consiliile locale trebuie să ia în calcul rata inflației, iar sumele indexate vor fi aprobate printr-o hotărâre a consiliul local sau a Consiliului General al Municipiului București, în cazul Capitalei. Anumite categorii de contribuabili beneficiază de tratament preferențial, scutiri sau derogări de la plată (Detalii aici).

CITEȘTE ȘI:

16 December 2015