Oferta variată şi preţurile mici din Gorjului fac din această zonă un punct de interes pentru cei interesaţi de achiziţia unei locuinţe prin Prima Casă. Garsonierele, apartamentele cu două şi trei camere, toate se încadrează în programul guvernamental. Totodată, Gorjului reprezintă o atracţie şi pentru cei care doresc să închirieze.

27978-iuliu-maniu.jpgÎn Gorjului găsim cu precădere apartamente vechi. Jumătate dintre locuinţe sunt ridicate înainte de cutremurul din ’77 şi sunt şi cele mai accesibile, iar 40% reprezintă apartamente construite în perioada 1977 – 1990. Locuinţele noi ocupă un procent de doar 10% din piaţă.

95% dintre cumpărători achiziționează prin Prima Casă, iar ceilalţi cu bani cash. Cumpărătorii sunt de regulă tineri care locuiesc în zonă. Mai sunt cumpărători şi din alte cartiere, care sunt atraşi de mijloacele de transport în comun care au conexiuni foarte bune”, susţine Alina Stoicescu, director de vânzări City Click.

Preţurile sunt stabilite în funcţie de vechimea blocurilor. Astfel, o garsonieră dinainte de cutremur costă între 30.000 – 35.000 euro, iar una construită după ’77 ajunge la 45.000 – 50.000 euro. Proprietarii apartamentelor cu două camere din imobile mai vechi vând, în general, la un preţ ce variază între 45.000 şi 50.000 euro, în timp ce locuinţele din blocurile ridicate în perioada 1977 – 1990 ajung la 50.000 – 60.000 euro. În cazul apartamentelor cu trei camere, preţul porneşte de la 50.000 euro şi poate ajunge şi la 65.000 euro, pentru proprietăţile care au trecut cutremurul din ’77. Cei care doresc locuinţe mai sigure trebuie să aibă bugete ce variază între 50.000 şi 85.000 euro. Un calcul simplu arată că preţul apartamentelor din Gorjului a scăzut cu aproximativ 60% faţă de perioada de vârf din 2008.

În zona Gorjului sunt şi locuinţe noi, dar vorbim de blocuri de dimensiuni mici, ridicate pe terenuri mici. Un preţ mediu pentru apartamentele noi este de 1.000 euro/mp finisat”, declară Erika Chica, consultant imobiliar Aisiel Group.

În ce priveşte casele, oferta este aproape inexistentă, printre blocuri au mai rămas în picioare doar câteva proprietăţi.

Piaţa chiriilor la fel de activă ca cea a vânzărilor

Chiriile merg bine în zona Gorjului. Şi asta pentru că este o zonă cu acces facil la metrou şi la alte mijloace de transport în comun.

Sunt foarte mulţi tineri care caută zona Gorjului pentru că sunt studenţi la Politehnică şi vor să fie aproape de facultate. Mai sunt studenţi şi la Universitate sau la Facultatea de Drept, dar ajung repede cu metroul”, explică reprezentantul Aisiel Group.

„S-au construit foarte multe clădiri de birouri la ieşirea din bulevardul Iuliu Maniu şi atunci avem foarte mulţi clienţi care au birourile în zona respectivă şi le convine să închirieze aproape, respectiv în Gorjului”, completează directorul de vânzări de la City Click.

Chiriile pentru garsoniere se situează în jurul valorii de 240 euro pe lună şi cresc la 300 euro pentru apartamentele cu două camere. Proprietarii locuinţelor cu trei camere cer în medie 350 – 400 euro.  

Avantaje vs dezavantaje

Cel mai mare atu al zonei este accesul la mijloacele de transport în comun, metroul fiind cel mai util celor care locuiesc acolo. Nu trebuie lăsate deoparte nici centrele comerciale  sau mallurile, care dau plus valoare zonei.  Tot la bile albe putem trece şi şcolile, grădiniţele şi piaţa Gorjului.

Ca dezavantaje putem spune că este un cartier foarte aglomerat cu blocuri înghesuite, muncitoreşti. Nu are un parc, dar pentru cei care depind de mijloacele de transport în comun este un cartier cu un acces facil”, conchide Alina Stoicescu.

CITEŞTE ŞI: Preţul apartamentelor de pe Magheru a ajuns la nivel de cartier muncitoresc

15 November 2012