Mihai Tănăsescu, unul dintre cei mai apreciaţi miniştri de finanţe pe care i-a avut România, va deveni vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii. Odată cu învestirea în această funcţie, Tănăsescu va avea dificila misiune de a coordona, printre altele, activitatea băncii din Grecia.

24011-mihai-tanasescu.jpgMihai Tănăsescu, care este reprezentantul României la FMI de peste 15 ani, va coordona activitatea Băncii Europene de Investiţii din Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, Africa, Pacific, Caraibe şi Africa de Sud, anunţă Mediafax, care completează cu informaţia că toţi oficialii români contactaţi, inclusiv Tănăsescu, au refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

Mihai Tănăsescu, în vârstă de 56 de ani, este una dintre cele mai proeminente figuri ale finanţelor româneşti. El a absolvit facultatea de Finanţe-Contabilitate de la ASE, dar a urmat apoi mai multe cursuri de perfecţionare în străinătate, dintre care două chiar la FMI - "Statistica Finanţelor Publice" şi "Politici macroeconomice şi finanţe publice". El a studiat politica bugetară şi la Paris, Ecole Nationale d'Administration, şi a mai precum a urmat şi un curs de politici economice executive la Harvard Business School.

Tănăsescu, unul dintre cei mai apreciaţi miniştri de finanţe ai ţării

Mihai Tănăsescu a fost catalogat drept unul dintre cei mai apreciaţi miniştri ai Finanţelor de după '90, iar perioada în care a condus ministerul fiind caracterizată de o puternică disciplină financiară. De altfel, el a fost primul demnitar în funcţie care a vorbit de introducerea cotei unice în România, în anul 2003, când a propus un nivel de 23%.

Tănăsescu a fost decorat Cavaler al Legiunii de Onoare în grad de Comandor de către preşedintele Franţei în 2002 şi, în acelaşi an a primit Steaua României în grad de Cavaler, conferită de preşedintele României. De asemenea, este unul dintre cei trei români care fac parte din Comisia Trilaterală, una dintre cele mai influente organizaţii la nivel mondial.

Banca Europeană pentru Investiţii este o instituţie europeană creată în 1958, prin Tratatul de la Roma. Acţionarii BEI sunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În afara finanţării proiectelor din statele membre ale Uniunii Europene, BEI activează şi în Africa, Asia şi Rusia, acoperind în total peste 150 de ţări.

CITEȘTE ȘI Grecia speră să primească un miliard de euro, pentru a reporni economia

 

26 March 2012