Fondul Monetar Financiar avertizează: economia mondială a intrat într-o nouă fază periculoasă. Poziţia fragilă a Statelor Unite şi criza datoriilor publice din zona euro reprezintă riscuri majore pentru creşterea economică globală, arată un raport FMI. În ce priveşte România însă, Fondul a menţinut estimările de creştere pe termen scurt.

Criza mondialaPrognozele Fondului Monetar Internaţional nu sunt fataliste, dar arată o scădere continuă a puterii economiei internaţionale în perioada imediat următoare.
Pentru anul acesta se aşteaptă o creştere infimă a PIB-ului mondial, de doar 1,5%. FMI a înrăutăţit estimările de creştere economică şi pentru Uniunea Europeană, de la 2% la 1,7% pentru acest an şi de la 2,1% la 1,4% pentru anul următor.

România îşi revizuieşte prognoza de creştere economică şi plănuieşte scumpiri

În privinţa României, FMI a menţinut estimările de creştere la 1,5% pentru acest an şi 3,5% pentru anul următor. În scenariile optimiste, se vorbeşte chiar despre o creştere de 4% pentru anul viitor. Aceasta va veni pe fondul unor scumpiri. Fondul anticipează un avans mediu anual al preţurilor de consum în România de 6,4% în acest an şi 4,3% anul următor.
• De asemenea, FMI estimează o majorare foarte uşoară a deficitului de cont curent de la 4,5% în acest an la 4,6% în 2012
• Iar şomajul este estimat la 5% pentru anul în curs, faţă de 7,6% în 2010, respectiv la 4,8% anul următor.

În acest context, Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că România trebuie să-şi revizuiască prognoza de creştere economică, aşa cum fac în această perioadă toate ţările europene.

"Din cauza încetinirii creşterii economice la nivel mondial, toate ţările trebuie să facă această revizuire, iar România nu va fi scutită de acest lucru. Noi facem analize şi decizia o luăm împreună cu FMI şi Comisia Europeană, pentru că suntem într-un acord cu FMI şi suntem parteneri şi acolo vom lua o decizie", a spus Ialomiţianu.

Grecia şi Italia, două dintre ţările care au nevoie de intervenţii rapide pentru a salva economia globală

Raportul FMI menţionează şi câteva recomandări pentru ţările care se confruntă cu probleme. Desigur, Grecia este capul listei, iar reprezentantul FMI la Atena a declarat că ţara ar trebui să îşi reducă şi mai mult cheltuielile în bugetul pentru anul 2011. În primele opt luni ale anului, deficitul bugetar al ţării a depăşit ţinta de 7,5% din PIB fixată pentru anul 2011, iar UE şi FMI au avertizat că ar putea să nu deblocheze următoarea tranşă din pachetul de salvare, dacă Atena nu îşi stabilizează bugetul. Este vorba de opt miliarde euro, de care Grecia are nevoie până luna viitoare pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

De asemenea, FMI recomandă Italiei să „intervină ferm" pentru a menţine ordinea în privinţa datoriilor publice. Această sugestie vine după ce ratingul de ţară a fost retrogradat cu o treaptă, de la A+/A-1+, la A/A-1.

Fondul a revizuit în scădere prognozele pentru marile economii dezvoltate, precum SUA, Germania, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie, dar şi pentru noile "forţe" economice ale lumii, respectiv China, India, Rusia şi Brazilia.

CITEŞTE ŞI: Lumea se pregăteşte pentru ce este mai rău, iar România devine o ţară-refugiu

21 September 2011