Cladirile de birouri si complexurile rezidentiale - preferatele investitorilor

Cresterea economica, stabilitatea cadrului legal si reducerea riscului de tara fac din Romania o tinta din ce in ce mai atractiva pentru fondurile de investitii straine din domeniul imobiliar. "Fondurile de investitii si companiile imobiliare prezente deja in Romania, precum CA Immo, Heitman, Europolis, HVB, vor investi sume importante in sectorul imobiliar, iar pe fondul maturizarii pietei si alti investitori se vor extinde pe piata romaneasca", a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Cezar Lazarescu, directorul general al companiei Rom International Service.

De asemenea, potrivit unui studiu realizat de compania mai sus amintita, piata imobiliara din Romania va cunoaste o crestere importanta in urmatorii ani, iar daca pana acum existau doar investitii speculative, deja incepem sa ne confruntam cu o piata organizata.
"Fondurile de investitii tintesc afaceri pe mai multi ani, iar preferatele investitorilor sunt spatiile de birouri si complexurile rezidentiale", explica directorul general al companiei. In ce priveste complexurile rezidentiale, acestea au inceput sa aiba mare cautare mai ales ca preturile apartamentelor de bloc au crescut foarte mult.

"Daca pentru un apartament, un metru patrat ajunge pana la 900 de euro, un metru patrat intr-un astfel de complex este de 1.000-1.200 de euro. Asadar e mai avantajos sa te muti intr-un complex rezidential decat sa cumperi un apartament in bloc", mai spune Lazarescu. Studiul mai arata, totodata, ca preturile in sectorul rezidential vor creste pana la 1.300- 1.400 de euro pe metru patrat. Cresterea preturilor la apartamentee de bloc se vor mai domoli, dar atat timp cat nu creste oferta preturile vor pastra o tendinta usor crescatoare.

"S-a atins un maxim de 800-900 de euro pe metru patrat, este foarte greu ca preturile sa depaseasca acest nivel. Piata imobiliara a apartamentelor ramane insa, in continuare, una speculativa care are ca fundament lipsa de oferte si infuzia de capital din partea bancilor", mai spune reprezentantul companiei.

In ceea ce priveste sectorul de retail, prezenta marilor grupuri internationale pe piata romaneasca se va face din ce in ce mai mult simtita in anii care vin, astfel ca acest sector va fi in continuare cel mai activ sector imobiliar din Romania. Si piata terenurilor este una speculativa, este de parere Cezar Lazarescu. "Acolo unde proprietarii afla ca se vor construi hypermarketuri sau va fi amplasata o eventuala autostrada, preturile cresc cu 50 la suta sau chiar se dubleaza", explica el.

Cristina CUNCEA

2 March 2004