Romania Invest: „Avem 45 mil. euro disponibili pentru piata autohtona, cautam proiecte vandabile". Benevo: „Suntem in negociere pentru sase ansambluri de apartamente. Anul trecut, Zeus Capital a facut cea mai mare tranzactie cu apartamente, cheltuind aproximativ 7 mil. euro pentru un proiect langa Herastrau.

17974-eminescu.jpgFondurile de investitii specializate in speculatii cu apartamente s-au descurcat bine in cel de-al doilea an de criza imo­bi­liara (2010). Unele au vandut chiar mai bine comparativ cu anul anterior si pre­gatesc noi achizitii pe piata imobiliara autohtona. Singurele provocari ale responsabililor cu achizitii din cadrul companiilor dedicate segmentului de investitii rezidentiale precum Romania Invest, Benevo, Zeus Capital sau Tri Inves­tements sunt acum legate de gasi­rea unor proprietati de calitate si, cel mai important, vandabile. Fondul norvegian Romania Invest a vandut in 2010 un nu­mar de 62 de apar­ta­­mente, in toate an­sam­­blurile reziden­tiale pe care le detine in portofoliu. Cu un an mai devreme, com­­­pania a reusit sa vanda doar 45 de unitati locative. Bjorn Hauge, directorul Ro­mania Invest, spune ca firma a vandut toate locuintele pe care le detine in an­sam­blul Residenz Chitila, iar cele mai po­pu­lare comple­xuri rezidentiale din por­to­foliul Romania Invest sunt pro­iec­tele Ten Blocks din Militari, Optima si Ar­mo­nia din Titan. Situatiile financiare con­so­lidate ale grupului nu au fost finalizate pana in acest moment, insa cifra de afaceri a cres­cut considerabil, fiind strans core­lata cu numarul de uni­tati locative van­dute care a crescut cu 40%. „Cel mai im­portant aspect in aceasta pe­rioada dificila pentru intreaga piata il consti­tuie imbunatatirea lichiditatii com­pa­niei si nu profitul", explica directorul Romania Invest.

Avem bani, asteptam proiecte

Prin urmare, pentru norvegienii de la Romania Invest, 2010 a fost un an mai bun fata de 2009. Bjorn Hauge spune ca scaderea preturilor, accesul mai facil la credite via programul ,,Prima casa" si stabilizarea pietei au dus imobiliarele pe un drum bun. Reprezentantul fondu­lui adauga ca „desi «Prima casa» este un program social, acesta a fost de mare ajutor atat pentru clienti, oamenii de rand, cat si pentru companiile de real estate, pentru ca intr-o oarecare masura a tinut in viata multe agentii de profil".

In momentul in care pe piata rezi­den­tiala, un dezvoltator va avea o cons­tructie cu un raport bun calita­te/pret, cu suprafete rezonabile, situare avantajoasa in oras, si, cel mai important, construit ireprosabil, altfel spus apartamente vandabile, fondul Romania Invest va fi deschis catre investitii, avand un buget de 45 de milioane de euro in aceasta directie, afirma oficialul companiei. „Putem spune ca in cazul unei opor­tunitati reale pe piata, managementul fondului poate solicita actionarilor un aport suplimentar de lichiditati destina­te unor noi investitii", precizeaza Hauge.

In prezent, multe dintre investitiile fir­mei sunt pe on hold din cauza unor an­sambluri cu probleme in care Romania Invest a investit, precum My Dream Residence, Vitan Platinum Tower, Planorama sau Blue Tower Residence.

Afacerea inchirierilor

Celalalt mare fond de investitii spe­cializat pe piata rezidentiala, segmentul inchirierilor, este Benevo Real Estate Investments. Compania lucreaza cu un stoc propriu de 222 de apartamente, cu o rata de ocupare de 90%. Daniela Iosif, marketing&business development ma­na­­ger, spune ca anul 2010 firma l-a de­dicat preluarii apartamentelor ante­­con­­tractate in anii 2006-2007. „Avem planuri de investitii pentru achizitii de pachete de apartamente sau proiecte imobiliare. In prezent suntem in nego­cieri cu sase proiecte rezidentiale", declara Daniela Iosif. Totodata, reprezen­tantul Benevo spune ca negocierile cu noi dezvoltatori incepute anul trecut s-au materializat in parte la inceputul acestui an, in timp ce altele sunt in curs de definitivare.

„Piata rezidentiala este inca subdi­mensionata in Bucuresti. Exista cerere pentru apartamente noi, construite in mod responsabil si la preturi pe care cumparatorii sa si le poata permite. «Prima casa» ajuta in aceeasi masura ca si alte produse ale bancilor cu dobanzi mai mici: adica face apartamentele mai accesibile", afirma Iosif.

Tranzactii reprezentative

Cele mai importante tranzactii ale anu­lui trecut pe segmentul rezidential au avut ca tinta doua proiecte din Bucuresti - Eminescu View si Vila Park 2.

Prima, realizata la inceputul anu­lui 2010, a fost in­cheiata intre Tri In­ves­te­ments (cum­pa­rator) si Future Group, care a obtinut 11,5 mil. euro din van­za­rea ansamblului Emi­nesc­u. Cea de-a doua tranzactie, incheiata la finalul anului tre­cut a avut ca obiect achizitia de catre fon­dul Zeus Capital a unui imobil re­­zi­­den­tial exclusivist din He­rastrau, dez­vol­tat de un grup de per­soa­ne fizice. Proiectul cuprinde 33 de apar­tamente de 2-4 dormitoare, a avut un pret de van­zare de 7 mil. euro, tranzactia fiind inter­mediata de compania DTZ Echinox.

Anul acesta, problemele intampinate de anumiti dezvoltatori au reprezentat un alt impuls pentru tranzactii cu real es­tate rezidential. Un exemplu este an­sam­blul rezidential My Dream din zona Pipera a Capitalei, aflat in insolventa. Complexul a fost vandut cu 16,74 mil. euro, fara TVA, la prima licitatie organi­zata de BDO Business Restructuring, adminis­tra­torul judiciar al dezvoltato­rului com­ple­xu­lui, compania Plus Deve­lop­ment. Imo­bilul a fost scos la vanzare la un pret de pornire de 15 mil. euro fara TVA.


Sursa

5 May 2011