După ce în ultimii 6-7 ani, ţara noastră a figurat constant în top 30 al ţărilor atractive pentru investitorii străini în retail, anul 2011 este primul în care România iese din clasamentul realizat de compania de consultanţă A.T. Kearney.

19355-mall.jpgEste important de subliniat că această ieşire din top nu înseamnă că retailul local nu este profitabil pentru cei deja intraţi în piaţă. S-ar putea însă să nu fie foarte profitabil pentru noi jucători.

În cea de-a zecea ediţie a Global Retail Development Index (GRDI), dintre ţările vecine mai figurează în top 30 doar Turcia (locul 10), Albania (13), Rusia (14) şi Bulgaria pe ultimul loc.

Este primul an de la începutul boom-ului imobiliar până-n prezent în care România nu mai figurează în top. În anul 2004 România a fost pe locul 24, în anii 2006 şi 2008 pe 22, în 2009 pe 23. Scoruri mai slabe au fost înregistrate în 2007 (locul 27) sau anul trecut (locul 28).

Indicele ia în considerare factori de interes pentru potenţiali investitori străini în industria de retail. Pentru formarea indicelui sunt luaţi în calcul aspecte precum riscul ţarii (politice, economice, accesul la creditarea, datoriile), vânzările de retail pe cap de locuitor sau concurenţa de pe piaţă. Tot aici sunt avute în vedere aspecte precum ponderea retailului modern versus tradiţional sau cota de piaţă a marilor jucători internaţionali.

Faptul că tot mai mulţi chiriaşi din centrele comerciale au solvabilitatea nesigură sau că mall-urile se vând extrem de greu pot fi printre motivele care contribuie la ieşirea României din top. Pe de altă parte, în top figurează ţări în care comerţul modern aproape că nu există (deci e loc pe piaţă) dar care sunt pe un trend ascendent al PIB.

Pentru potenţialii investitori, cele mai bine cotate ţări din 2011 sunt cele latino-americane, primele trei locuri fiind ocupate de Brazilia, Uruguay şi Chile.

Compania de consultanţă A.T. Kearney a intrat în România în primăvara anului 2007. Această companie a câştigat licitaţia organizată de AVAS pentru oferirea de consultanţă financiară la privatizarea Antibiotice Iaşi.


Sursa

21 June 2011