Rapiditatea cu care unele instituții termină banii alocați programului „Prima Casă” face ca autoritățile să ia în considerare o realocare a fondurilor pentru anul 2016. Potrivit legii, „FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puțin trimestrial modul de utilizare de către finanțatori a plafoanelor alocate și să efectueze realocări între finanțatori în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate”.

39905-prima_casa_2016.jpgAnul acesta, plafonul pentru acordarea de garanții în cadrul programului „Prima Casă” s-a ridicat la circa 378,43 milioane euro (respectiv 1.690,1 milioane lei). La sfârșitul lunii februarie, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit acești bani către cele 18 bănci partenere în program. Potrivit autorităților, plafoanele repartizate fiecărei instituții au fost alocate astfel încât să asigure necesarul de garantare pe perioada unui an întreg.

„Fondul nu are contact direct cu beneficiarii programului Prima Casă, astfel că responsabilitatea în privința încadrării în limitele alocate, monitorizării fluxurilor interne de aprobare a solicitărilor clienților, precum  și gestionarea ritmului de acordare a creditelor, aparțin exclusiv băncilor. Pentru protejarea intereselor potențialilor beneficiari ai programului, băncile sunt invitate să procedeze la o informare corectă și obiectivă a clienților în privința prioritizării solicitărilor în raport cu resursele de care dispun și să se asigure că dosarele de credit tip Prima casă sunt aprobate în limita plafonului de care dispun”, punctează reprezentanții FNGCIMM.

Zvonurile conform cărora programul susținut de stat s-ar apropia de sfârșit i-au împins pe români să se grăbească, numărul solicitărilor urcând cu circa 25%, anul acesta. Potrivit reprezentanților FNGCIMM, numărul dosarelor primite zilnic a ajuns la 460, de la 370 dosare/zi. Mai mult, la mai puțin de o lună și jumătate de la distribuirea banilor pentru anul 2016, una dintre bănci a anunțat deja epuizarea fondurilor, solicitând alocarea unui plafon suplimentar.

„În ultima perioadă, activitatea de acordare de garanții în cadrul Programului Prima casă a cunoscut o dinamică semnificativ crescută, unul dintre finanțatorii participanți în program anunțând recent  epuizarea fondurilor alocate din plafonul aferent anului 2016, motiv pentru care a solicitat alocarea unui plafon suplimentar. FNGCIMM, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vor iniția in curând o realocare între plafoanele alocate băncilor în cadrul Programului pentru că în limita resurselor disponibile să poată fi acoperite solicitările de suplimentare pe care toți finanțatorii participanți în program le vor formula în următorul trimestru. Sumele vor fi puse la dispoziția finanțatorilor imediat după ce propunerea de realocare a sumelor în favoarea finanțatorilor va fi avizată de MFP, pe măsură ce aceștia vor epuiza resursele alocate și vor trebui să acopere necesarul de garantare în cadrul programului pentru următorul trimestru al anului 2016”, anunță reprezentanții FNGCIMM.

Conform prevederilor legale aplicabile, “FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puțin trimestrial modul de utilizare de către finanțatori a plafoanelor alocate și să efectueze realocări între finanțatori în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate”. În acest sens, FNGCIMM evaluează permanent gradul de utilizare a plafoanelor alocate către finanțatori, estimând în baza ritmului de acordare al fiecarei bănci din primul trimestru al anului 2016, data preconizată la care finanțatorii vor finaliza plafoanele.

„FNGCIMM va continua să evalueze ritmul de acordare a garanțiilor, pentru a realiza ajustările necesare în vederea asigurării unei utililizări rationale, în funcție de gradul de utilizare a sumelor alocate, însă ținând cont de limitarea dată de plafonul alocat pentru acordarea de garanții în cadrul Programului pentru anul 2016”, promit reprezentanții instituției care gestionează programul „Prima Casă”.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

11 April 2016