Achiziții imobiliare, prin fonduri europene: UNATC cumpără o clădire amplasată în centrul Bucureștiului, pe care o va transforma într-un centru de cercetare pentru tehnologii digitale în teatru și film. Proiectul este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, restul banilor provenind din bugetul de stat.

35893-fonduri_europene.jpgUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale (UNATC) a plătit mai bine de trei milioane euro pentru o clădire amplasată în centrul Capitalei, în spatele Teatrului Național. Achiziționată cu bani din fonduri europene, clădirea va servi drept sediu al unui proiect de cercetare în domeniul artelor și cinematografiei: „Centrul Internațional de Cercetare și Educație în tehnologii inovativ-creative CINETic".

„În această clădire intrată în patrimoniul UNATC, vrem să facem un centru de cercetare pentru tehnologii digitale în teatru și film. Am obținut bani și pentru echipamente, tot prin fonduri europene. Considerăm că este o adevărată performanță, întrucât este prima oară când o universitate de artă a depus un proiect atât de mare și atât de complex pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro conf. dr. Nicolae Mandea, prorectorul UNATC și directorul acestui proiect.

  • Ridicată în anul 2003, clădirea se află în zona Universității (pe strada Tudor Arghezi) și a aparținut unor persoane fizice. Tranzacția a fost intermediată de Esop Consulting
  • Amplasată pe un teren de 726 metri pătrați, fosta clădire de birouri are o suprafață construită totală de aproximativ 1.800 metri pătrați (demisol, parter și trei etaje)

Proiectul UNATC a câștigat competiția derulată în sesiunea august 2013 prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, fiind co-finațat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Potrivit reprezentanților universității de arte, valoarea totală a proiectului este de 39,5 milioane lei (aproape 9 milioane euro), asistența financiară nerambursabilă fiind de 35 milioane lei (aproape 8 milioane euro). Centrul de cercetare va beneficia de șase laboratoare, cu echipamente în valorea de 14 milioane lei (peste 3 milioane euro).  

Accesarea fondurilor europene: un drum greu, dar plin de beneficii ulterioare

Cu toate că numărul proiectelor realizate cu finanțare europeană este în continuă creștere, țara noastră nu folosește toate fondurile puse la dispoziție, întru mirarea oficialilor Uniunii Europene. Rata de absorbție a fondurilor europene prin Programul Operațional Regional (POR), finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), a fost de circa 50%, până la sfârșitul anului 2013. Potrivit autorităților, per total, gradul de absorbție este și mai scăzut, întrucât POR reprezintă mai puțin de 20% din toate fondurile europene.

„Întrebat de o ziaristă cum face să creeze o capodoperă, Brâncuși a răspuns că nu este greu să o faci, greu este să te pui în situația de a o face. Inclusiv în cazul proiectelor care depind de fonduri europene, important este să te apuci, să îți bați capul cu toate detaliile și să mergi înainte. Într-adevăr, a fost un efort mare din partea tuturor celor implicați în acest proiect, dar a meritat toată bătaia de cap. Noi nu am fi putut obține o asemenea finanțare doar din partea autorităților române. Sistemul european nu este asemănător sistemului românesc, în special în ceea ce privește finanțarea – la noi este totul mult mai rigid. Desigur, au și ei rigiditățile lor, iar un proiect realizat cu finanțare europeană nu este lipsit de încurcături, dar se pot descurca toate cu atenție”, conchide prorectorul UNATC.

CITEȘTE ȘI:

 

2 December 2014