Fondatorul Ikea părăseşte ţara sa adoptivă, Elveţia, unde a locuit în ultimii 37 ani, datorită facilităţilor financiare. Miliardarul Ingvar Kamprad se va întoarce în Suedia până la sfârşitul acestui an şi va locui la o fermă din apropierea orăşelului natal, Almhult, în sudul ţării.

30804-ingvar.jpgA pus bazele imperiului Ikea în urmă cu 70 ani, însă fiind nemulţumit de sistemul fiscal suedez, în 1976 s-a mutat în orăşelul elveţian Epalinges. Ingvar Kamprad a ales Elveţia, ţară ce a fost dintotdeauna un adevărat magnet pentru bogătaşii lumii, datorită sistemului special de impozitare a averilor străinilor.

  • Fondatorul Ikea ocupă locul 4 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, averea fiindu-i estimată la 51,8 miliarde dolari, conform Indexului Bloomberg
  • În iunie 2013, Ingvar Kamprad s-a retras din consiliul de administraţie al Grupului Ikea, lăsând afacerile pe mâna celor trei fii ai săi

Miliardarul în vârstă de 87 ani se gândeşte să se retragă în ţara natală încă din 2011, de la decesul soţiei sale, pentru a fi mai aproape de rude şi prieteni, a declarat purtătorul de cuvând al familiei Kamprad pentru publicaţia suedeză Sydsvenska Dagbladet. Fondatorul Ikea va locui la o fermă din sudul ţării, lângă localitatea Almhult, în care a fost ridicat primul magazin Ikea.

Lanţul Ikea este răspândit în întreaga lume, în peste 40 ţări, având mai mult de 150.000 angajaţi la nivel global. În 2012, Ikea a înregistrat venituri de 36 miliarde dolari, având un profit net de nu mai puţin de 4 miliarde dolari. Familia Kamprad mai deţine afaceri şi în alte domenii, precum banking, real estate sau asigurări.

NU RATA: Ikea scade calitatea, dar creşte preţurile – reclamă clienţii. VEZI dovezi şi analize comparative

 

27 June 2013