România ocupă ultimul loc în Europa Centrală şi de Est într-un clasament mondial privind numărul de taxe pe care companiile trebuie să le achite într-un an la stat. Firmele de la noi sunt obligate să achite anual 41 de plăţi. Există, totuşi, şi veşti bune, România a urcat 18 poziţii în acelaşi clasament mondial.

28226-tax-calculator13.jpgŢara noastră se află pe locul 136 în clasamentul privind numărul de taxe pe care companiile trebuie să le plătească anual, potrivit unui studiu realizat de PwC care a analizat 185 de economii la nivel mondial.

România ocupă a poziţie în Europa Centrală, după Slovacia şi Slovenia în ce priveşte progrese înregistrate. Clasamentul Paying Taxes 2013 a fost realizat de Banca Mondială, IFC şi PwC, iar concluziile arată că cele mai multe dintre statele din regiune au înregistrat un regres în ultimul an în clasamentul Paying Taxes.

România a făcut progrese notabile în ultimul an în materie de facilitare a plăţii taxelor. Introducerea mecanismelor online de declarare a taxelor a redus numărul de plăţi pe care o companie trebuie să-l facă pe parcursul unui an în România de la 113 la 41. Spre exemplu, în cazul plăţilor aferente contribuţiilor sociale, de la 84 de plăţi necesare pe parcursul unui an s-a ajuns la doar 12 plăţi anuale după introducerea declaraţiei unice pentru contribuţiile sociale. De asemenea, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală s-a redus uşor, de la 222 de ore anual, la 216 ore”, spune Peter de Ruiter, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

România este codaşă însă în Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al numărului de plăţi pe care o companie trebuie să îl facă pentru a achita toate taxele. Spre comparaţie, în Polonia sunt necesare 18 plăţi, în Bulgaria 15, în Ungaria 12, iar în Cehia 8.

Un loc mai bun ocupăm la capitolul timp necesar pentru plata taxelor:

  •  Estonia: 85 ore
  •  Lituania: 175 ore
  • Slovacia: 207 ore

România are o rată totală de impozitare uşor mai mică decât media din Europa Centrală şi de Est (44,2% faţă de media de 44,6%) şi stă mult mai bine decât media din regiune în ce priveşte timpul alocat îndeplinirii obligaţiilor fiscale, 216 ore faţă de media din regiune de 263 de ore. La numărul de plăţi, România depăşeşte peste media din Europa Centrală şi de Est, având 41 plăţi faţă de o medie de 15 plăţi anuale.

La acest capitol, ne situăm la mijlocul clasamentului din Europa Centrală şi de Est, rate mai reduse de impozitare fiind atinse în:

  •  Bulgaria (28,7%)
  •  Slovenia (34,7%)
  •  Letonia (36,6%)
  •  Lituania (43,7%)
  •  Polonia (43,8%)

Pe măsură ce declararea şi plata online a taxelor vor deveni procedura standard pentru companiile din România, timpul necesar conformării şi numărul de plăţi se vor reduce şi mai mult. În privinţa ratei totale de impozitare, vedem potenţial pentru reducerea nivelului contribuţiilor sociale, pentru că acestea au ponderea cea mai ridicată în costurile fiscale ale unei companii. Această reducere a impozitării muncii ar putea stimula crearea de noi locuri de muncă, şi, aşa cum bine ştim, paradoxul fiscalităţii este că uneori, reducerea taxelor poate duce la o creştere a încasărilor fiscale, cu condiţia îmbunătăţirii colectării şi a reducerii evaziunii fiscale”, susţine Peter de Ruiter, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Raportul citat măsoară toate taxele şi contribuţiile obligatorii pentru o companie de talie medie. Au fost analizate: impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi restul plăţilor aferente relaţiilor de muncă suportate de angajatori, impozitul pe proprietate, taxele de transfer de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câştigurile de capital, taxa pe tranzacţiile financiare, taxa pe deşeuri, impozitele auto şi taxa de drum etc.

Raportul analizează regimul fiscal din 185 de economii din întreaga lume şi măsoară uşurinţa plăţii taxelor pe care le face o companie de dimensiune medie, cu acelaşi profil de activitate, acelaşi număr de angajaţi şi aceeaşi cifră de afaceri în toate ţările evaluate.

Raportul vizează trei mari indicatori

  • rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit;
  • timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, mai exact numărul de ore pe care le alocă o firmă pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse;
  • numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

Analiza mai arată că, la nivel mondial, o companie de talie medie suportă o rată totală de impozitare de 44,7% din profituri, face în medie 27,2 plăţi şi petrece 267 de ore pentru a se conforma legislaţiei fiscale.

O analiză economică efectuată de PwC arată că reducerea complexităţii administrării fiscale - atât în termen de număr de plăţi şi în ceea ce priveşte timpul necesar conformării fiscale - a fost corelată cu o creştere a colectării fiscale şi cu o rată mai ridicată de creştere economică.

CITEŞTE ŞI: Top 10 – Cele mai valoroase branduri din lume


28 November 2012