Cartierul Drumul Taberei are două mari repere, în materie de subzone: Favorit şi Drumul Taberei 34. Acestea sunt ceea ce agenţii imobiliari numesc zone pentru cunoscători. O parte dintre blocurile construite în acest perimetru au fost ridicate de regimul comunist cu o destinaţie clară: elita Capitalei. Sunt apartamente solide şi cu un design deosebit, care şi acum, în perioada de criză, se vând la preţuri absolut fabuloase: până la 100.000 euro.

25043-drumul-taberei.jpgÎn general, Drumul Taberei este un cartier muncitoresc. Pentru a se vinde, un apartament cu două camere trebuie să coste cel mult 50.000 euro. Tranzacţii se fac, chiar dacă vremurile sunt grele, în condiţiile în care se respectă preţul pieţei. Există însă câteva excepţii notabile. Proprietarii privilegiaţi pot obţine până la 85.000 euro pentru două camere şi 100.000 euro, pentru trei camere. Este vorba despre cei care deţin proprietăţi în câteva blocuri speciale.

„La Favorit e o concentraţie de mai multe tipuri de blocuri. Blocurile tip H, de exemplu sunt speciale. Ele se află undeva lângă Hotel Haiduc, au patru etaje, o împărţire deosebită. Sunt blocuri făcute pentru MApN în anii 1970, o construcţie solidă, pereţi de 40 cm. Blocurile tip Z sunt construite de regimul comunist în stil sovietic de data aceasta şi au teste de rezistenţă seismică pentru cutremure de peste opt grade. Ele sunt în număr de patru, între Favorit şi Bd. Timişoara. Sunt construite înainte de 1977, dar sunt cu mult mai rezistente decât blocurile nou ridicate”, arată Anca Ghiţă, manager General Service 2000.

Proprietarii privilegiaţi pot vinde două camere cu 85.000 euro, iar trei camere, cu 100.000 euro

În aceeaşi categorie privilegiată intră şi blocurile cu patru etaje, care se găsesc între Favorit şi Moghioroş. Iniţial, acestea au fost proiectate pentru opt etaje, aşa că au lift şi o structură solidă menită să menţină dublul greutăţii actuale. Apartamentele care se pot tranzacţiona în aceste blocuri speciale pot fi însă numărate pe degete.

„Noi am avut un apartament în blocurile H acum trei ani ultima dată, era vorba despre un apartament cu trei camere pentru care se cereau 100.000 euro, în condiţiile în care criza era în toi. În două săptămâni a fost vândut, nici nu a mai contat că era la ultimul etaj. Un alt apartament cu două camere, tot într-un bloc special, a mai apărut pe piaţă acum doi ani. Costa  85.000 euro, s-a vândut imediat”, continuă Anca Ghiţă.

În momentul în care apare o asemenea proprietate pe piaţă, agenţii ştiu că nu o pot trata ca pe oricare alta. Însăşi metoda de vânzare este una paradoxală: condiţia esenţială pentru a vinde un asemenea apartament este ca acesta să nu fie scos la vânzare.

„Asemenea apartamente nu se pot tranzacţiona în mod clasic. Dacă apari în piaţă cu un apartament în Drumul Taberei la 100.000 euro, lumea o să înceapă să râdă. Acestea se vând într-un regim de exclusivitate, în ghilimele. Cu alte cuvinte, este o zonă exclusivă, pentru clienţi exclusivişti, care îşi doresc aceste proprietăţi. Vânzarea se face prin vecini, prieteni, cunoscuţi”, arată oficialul General Service 2000.

Dincolo de construcţiile speciale, începe piaţa tranzacţiilor cu Prima Casă

Dincolo de aceste construcţii speciale, începe piaţa tranzacţiilor aşa cum se aşteaptă toată lumea să fie, în Drumul Taberei. Preţuri de Prima Casă într-un cartier frumos, dar accesibil.  

„Acum este greu de vorbit despre Drumul Taberei. Se lucrează la metrou şi a devenit mai urât decât cartierul vecin. Dar exceptând şantierul, care se va închide până la urmă, Drumul Taberei este un cartier frumos, iar Favorit-Drumul Taberei 34 este o zonă specială, fiind cea mai veche şi reprezentativă pentru cartier”, mai spune Anca Ghiţă.

Blocurile sunt în general cu patru etaje, construite între 1964 şi 1977. Blocurile mai noi sunt o excepţie în cartier. Predomină apartamentele cu două şi trei camere, garsonierele fiind foarte puţine. Compartimentarea este uneori atipică: la fel de des ca apartamentele decomandate se găsesc şi cele circulare, adică cele cu trei uşi la sufragerie, care îţi oferă posibilitatea să treci din cameră în cameră, fără a traversa un hol.

„Este o compartimentare dificilă, e greu de mobilat, dar este uşor de modificat structura apartamentului prin recompartimentare. Preţul este acelaşi ca şi la celelalte apartamente. Preţurile sub 50.000 euro avantajează tranzacţiile, aşa se vând cele cu două camere. Între 50.000 şi 60.000 euro se vând trei camere, iar garsonierele, fiind destul de rare şi tranzacţiile limitate, vorbim de 30.000-34.000 euro”, continuă Anca Ghiţă.  

Proprietarii nerealişti ţin ofertele pe piaţă cu anii

Există însă mulţi proprietari care au scos apartamentele pe piaţă la preţuri nerealiste, în speranţa că vor prinde o oportunitate. Unii dintre ei au deja oferte vechi de doi ani, oferte pe care agenţii le cataloghează drept inexistente. Clienţii zonei au însă avantajul că Drumul Taberei este un cartier mare şi, cu răbdare, există locuinţe pentru toată lumea.

„Cu toate că Drumul Taberei este unul dintre cartierele vechi ale Bucureştiului, 70% dintre clienţi au în jurul vârstei de 30 de ani. Sunt două categorii de clienţi: cei care au un nivel salarial ridicat şi îşi pot permite să îşi cumpere o locuinţă în zona bună din Drumul Taberei şi cei care, din cauza bugetului scăzut, trebuie să cumpere apartamente de confort II"  spune George Udrişte, reprezentant Contact Imobiliare.

Lipsa metroului a fost, până acum, cel mai mare neajuns al zonei. Acum, construcţia metroului pare să se fi transformat în cea mai mare problemă. Mai multe străzi sunt blocate sau restricţionate, ceea ce aduce mult disconfort, într-un cartier care era deja foarte aglomerat. şantierul ar trebui să se închidă însă în 2015, când problema supraaglomerării ar trebui să se rezolve, datorită Magistralei 5.

CITEȘTE ȘI Cele mai protejate şi cele mai periculoase zone, în caz de cutremur

 

31 May 2012