Primarii vor avea dreptul sa intervina pentru reabilitarea fatadelor imobilelor impotriva vointei proprietarului, costurile fiind acoperite de catre autoritatea locala si recuperate ulterior de la detinatorul cladirii, a decis Guvernul in sedinta de duminica.

17132-fatada_casa_430.jpgProprietarii care accepta sa efectueze lucrari de reabilitare a fatadei vor putea contracta credite acoperite in totalitate de garantia statului si la dobanzi subventionate, cu un termen de rambursare de cinci ani. Acestia vor beneficia si de scutire de la plata cotei de impozit pentru lucrari de constructii si, daca exista o decizie in acest sens a autoritatii locale, de la plata impozitului pe cladire pe o perioada de cinci ani consecutivi.

Persoanele cu un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic decat castigul mediu net lunar pe economie nu vor fi obligate sa returneze banii cheltuiti de primarie pentru reabilitarea fatadei, de aceeasi prevedere urmand sa beneficieze si proprietarii de cladiri istorice.

Proprietarii vor fi instiintati de primarie asupra obligatiei de refacere a fatadei imobilului si trebuie sa raspunda in maximum o luna daca accepta sa efectueze aceasta lucrare.

In urma deciziei Guvernului, primarii sunt obligati sa inventarieze cladirile si sa elaboreze un plan de actiune, prioritare fiind imobilelele din zonele istorice si centrale.

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a aratat ca obligatia efectuarii acestor lucrari nu vizeaza blocurile de locuinte, ale caror fatade sunt refacute prin programul de reabilitare termica, ci cladirile vechi. Ministrul a afirmat ca spera ca noile reguli sa poata fi aplicate incepand cu acest an.


Sursa

21 March 2011