Anul 2014 nu se anunţă unul mai uşor, pentru piaţa imobiliară din România. Dificultăţile anticipate de specialişti vin din imposibilitatea multora de a ieşi din problemele financiare la care au ajuns ca urmare a crizei econonice. În plus, apetitul pentru consum este în continuare mic, accesul la finanţare rămâne greoi iar sistemul bancar încă se luptă pentru a se restabili. Segmentul agricol, cel comercial şi piaţa birourilor ar putea să se confrunte cu cele mai mari probleme, potrivit estimărilor.

32567-amazon_l.jpgPiaţa terenurilor agricole este acum, mai mult decât oricând, una dintre marile promisiuni de succes în afaceri. Specialiştii dau drept posibil o întoarcere însutită a investiţiei după doar câţiva ani de la plasarea ei iar statul român încearcă, cel puţin oficial, să folosească toate pârghiile necesare pentru a încuraja locuitorii ţării să cumpere mai mult şi mai repede decât vor face străinii, începând cu 1 ianuarie. Cu toate acestea, există un mare impediment: birocraţia. Cine are de primit bani de la stat, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare şi să găsească alte metode să se finanţeze, între timp.

„Pentru beneficiarii de subvenţii, cum este cazul în domeniul agricol, anul care urmează va fi unul foarte dificil, din cauza întârzierilor la plată. Certificatele verzi sunt un exemplu grăitor în acest sens. Întârzierea subvenţiilor are întotdeauna un impact imediat asupra costurilor şi a performanţei, iar acest lucru este de natură chiar să anuleze perspectivele bune pentru sectorul agricol. Costurile cresc, iar veniturile sunt afectate negativ din cauza nerespectării termenelor de plată”, arată specialiştii Casei de Insolvenţă Transilvania.

Companiile încă se recuperează după investiţiile mari şi creditele uriaşe, semnate până în 2008

Perioada care urmează va fi dificilă şi pentru cei care obţin venituri din închiriere, în special în cazul spaţiilor comerciale, industriale sau de birouri. Problemele vor apărea cu precădere la cei care au intrat pe piaţă înainte de criză şi nu au reuşit deja să îşi amortizeze investiţia. Cei care au început afacerea în vârful bulei imobiliare au, prin urmare, cele mai multe recuperări de făcut. În 2008, de exemplu, investiţiile se făceau cu costuri mari şi credite uriaşe. Atunci, nimeni nu se gândea că amortizarea va fi o problemă. Potrivit planurilor de afaceri, chiriile care urmau să fie încasate, ar fi trebuit să acopere tot. Între timp, aceste planuri au devenit complet nerealiste.

„Chiriaşii din malluri se împart în două categorie: retailerii care nu îşi mai pot plăti chiria sau magazine mari, care atrag un volum mare de clienţi dar care se folosesc de acest lucru pentru a-şi negocia chirii mici. Comerţul online câştigă tot mai mult teren, apetitul pentru consum este mic, aşadar nu există premisele necesare pentru redresare în retail şi în niciun caz şanse de creştere a chiriilor”, continuă oficialii CITR.

Preţurile mici nu garantează succesul

În unele cazuri, nici micşorarea chiriilor nu funcţionează. Oferta este mare, iar clienţii prea puţini. În plus, într-o piaţă în care nimeni nu ştie ce urmează, este periculos de făcut o mişcare bazată exclusiv pe beneficiile imediate aduse de costurile scăzute.

„Sunt cazuri în care chiria a scăzut uimitor, dar un asemenea lucru nu este sustenabil, pe termen mediu şi lung. Este posibil ca noii chiriaşi, atraşi de preţ, să se mute într-o clădire care urmează să se închidă în curând. Tocmai de aceea, nu se întrevăd mişcari importante pe piaţa chiriilor, ci stagnare, în ciuda vremurilor tulburi pe care le traversăm”, a declarat Sorin Mitroi, broker financiar.

Accesul greoi la finanţare, problemele cu lichiditatea pe care le are sistemul bancar, creditele neperformante sunt alte motive pentru care anul viitor s-ar putea dovedi dificil pentru imobiliare. Toţi aceşti factori depind de creşterea economică. Fără o economie solidă, nu se poate vedea o creştere generală a companiilor din orice domeniu. Altfel, acestea nu pot creşte numărul de angajaţi, ceea ce înseamnă că nu îşi pot creşte cifra de afaceri şi că nu se va observa nicio schimbare majoră pe piaţa imobiliară românească. În aceste condiţii, vom asista în continuare la activităţi de relocare, tranzacţii minore şi testarea terenului, în aşteptarea vremurilor mai bune.

CITEŞTE ŞI: România, o ţară pentru viitor. Până atunci, înfruntăm prezentul


11 December 2013