Facem credit sau leasing? 
EVENIMENTUL ZILEI - 15.07.2005
Piata leasingului imobiliar abia s-a lansat, dar s-ar putea dezvolta spectaculos in viitor

Cei care vor sa-si cumpere o locuinta, dar n-au suficienti bani pentru a finanta integral lucrarile au de ales intre creditele bancare si leasing. Recentul scandal MTS a zdruncinat credibilitatea companiilor de leasing care vor sa ofere servicii de finantare imobiliara si, in acelasi timp, a scos la iveala slabiciunile leasingului in Romania: lipsa de reglementare si de supraveghere, care permite si firmelor „dubioase” sa aiba acces pe piata. Mai ales ca, spre deosebire de credite, in cazul leasingului, firma este proprietara casei cumparate.
„Piata leasingului imobiliar se afla abia la inceput, nu reprezinta mai mult de 1 la suta din piata de leasing. Din pacate, MTS afecteaza credibilitatea leasingului imobiliar, dar asta e situatia”, explica presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania, Cornel Coca Constantinescu.
Potrivit acestuia, MTS era singura companie care oferea finantare pentru construirea de case, restul firmelor avand in oferta doar servicii de finantare a imobilelor deja construite. Alte firme care ofera finantare in leasing sunt TBI Leasing, HVB Leasing, Unicredit Leasing, insa oferta acestora se adreseaza in principal companiilor.

Leasingul - fara TVA

Desi piata leasingului imobiliar este abia in faza de lansare, reprezentantii companiilor de profil au o viziune destul de clara despre cum casele in leasing si-ar putea face loc pe o piata dominata de credite.
„Firmele de leasing trebuie sa fie mult mai flexibile, sa ofere produse adaptate fiecarui client in parte”, afirma Coca Constantinescu. Un alt avantaj al leasingului este faptul ca nu se plateste
TVA pentru imobilele construite, prin urmare, ratele lunare vor fi mai mici.
Piata leasingului imobiliar poate deveni o alternativa la credite, mai ales ca BNR va inaspri normele de creditare. Potrivit noilor reglementari, creditele imobiliare, in cazul carora rata putea ajunge la 50% din venituri, vor disparea, fiind practic asimilate cu creditele ipotecare, la care rata nu depaseste 35% din venituri. De asemenea, o persoana nu va mai putea contracta mai multe credite, decat daca suma ratelor ramane sub 40% din venituri. Insa, cel putin pentru moment, firmele de leasing nu se supun acelorasi norme ca bancile, putand sa acorde imprumuturi cat de mari doresc, daca apreciaza ca au sanse sa primeasca banii inapoi de la clienti.

Leasing

Casa este in proprietatea firmei de leasing, careia i se cedeaza si dreptul de utilizare a terenului.
Ofertele de leasing imobiliar se adreseaza in general firmelor.
Perioada de rambursare este in general mai scurta, ajungand la maximum 15 ani.
Se finanteaza prin leasing imobile deja construite.
Desi piata nu e dezvoltata, firmele de leasing se asteapta ca rata dobanzii sa fie mai mare sau cel mult egala cu dobanzile oferite la credite imobiliare si ipotecare.
Ratele platite la leasing ar trebui sa fie mai mici, deoarece si suma finantata este mai mica cu 19 la suta fata de credite fiindca nu se ia in calcul TVA.
Nu uitati ca aveti statut de chirias in casa firmei de leasing.
Garantia firmei de leasing este chiar proprietatea asupra imobilului finantat.

Credit

Casa este in proprietatea persoanei care se imprumuta.
Pot obtine credite atat persoanele fizice, cat si firmele (credite pentru investitii).
In cazul persoanelor fizice, termenul de rambursare ajunge pana la 20-25 de ani.
Dobanda variaza intre 9,5 si 15 la suta la lei, 7 si 11 la suta la valuta
Avansul reprezinta 15-25 la suta.
In caz de neplata a ratelor, banca poate valorifica garantiile facute de imprumutat, in general alte imobile. Trebuie obtinut titlul executor.
In cazul firmelor, cheltuielile deductibile sunt limitate la dobanda platita pentru credit si la amortizarea cladirii si a echipamentelor (rata nu e deductibila integral).
Garantia bancii este ipoteca asupra unui imobil, cel finantat sau altul.

BARBUNEANU Raluca

15 July 2005