Excedentul de fonduri al instituţiilor bancare din SUA a atins un nivel record de 1.770 miliarde dolari. Surplusul se datorează faptului că numărul depozitelor bancare îl depăşeşte simţitor pe cel al împrumuturilor şi creşte în cel mai rapid ritm al ultimilor doi ani. Drept urmare, anul acesta, băncile au dublat achiziţiile de titluri de Trezorerie, notează publicaţia Bloomberg.

26088-j0440913.jpgLa nivelul întregului sistem bancar, diferenţa dintre depozite şi împrumuturi a crescut cu 15% de la începutul lunii mai, cel mai important avans al ultimilor doi ani, arată datele sistemului bancar central american. În perioada iunie-iulie:

  • Numărul depozitelor a urcat cu 3,3%, ajungând la 8.880 miliarde dolari
  • Numărul creditelor a urcat cu 0,7%, ajungând la 7.110 miliarde dolari

Datorită acestui surplus, instituţiile financiare au investit în prima jumătate anului peste 136 miliarde dolari în titluri de Trezorerie şi alte obligaţiuni guvernamentale, faţă de 2011, când suma investită a fost de numai 62,6 miliarde dolari pe parcursul întregului an. Deţinerile totale ajung la un record absolut de 1.840 miliarde dolari, mai arată Bloomberg.

Băncile acordă credite mult mai greu faţă de perioada dinaintea recesiunii, deoarece s-au confruntat cu încetinirea economiei americane, cu o rată a şomajului ce a depăşit 8% în ultimii trei ani, precum şi cu obligativitatea de a deţine active de calitate într-o pondere mai însemnată.

„Explozia depozitelor bancare continuă, iar la rândul lor, instituţiile financiare continuă să cumpere titluri de Trezorerie, în condiţiile în care economia încetineşte, inflaţia ia o tendinţă descendentă, ameninţările economice venite din Europa planează asupra noastră, iar peste tot domnesc incertitudinile politice. Nu există niciun motiv pentru care rata dobânzii să urce în viitorul apropiat”, a declarat Michael Mata, manager de fonduri la ING Investment Management Americas din Atlanta.

Volumul total al investiţiilor făcute de băncile americane în titluri de Trezorerie se ridică la 500 miliarde dolari, cel mai ridicat nivel din iunie 2011, în ciuda faptului că, pentru titlurile pe termen de 10 ani, diferenţa dintre nivelul dobânzilor şi inflaţie este de numai 0,38%, faţă de 1,26% în ultimul deceniul.

CITEȘTE ȘI: Deficit de monedă americană la nivel mondial: cererea neacoperită din sectorul privat ajunge la 2.000 miliarde dolari

 

21 August 2012