România ocupă locul doi în Europa de Est, într-un clasament cu privire la nivelul economiei subterane ca valoare absolută, cu aproape 40 miliarde euro în 2013. Pe prima poziţie se află Polonia, unde economia subterană ajunge la 95 miliarde euro, reiese dintr-un studiu realizat de compania AT Kearney.

31110-shadow-2.jpgCifrele sunt îngrijorătoare întrucât arată că statul român pierde 22 miliarde euro pe an din taxe, contribuţii sociale, impozit pe venit şi TVA neplătite.

Ar trebui să aducem din Germania nişte inspectori fiscali şi metodele de lucru de acolo în zona de fiscalitate. La noi, în fiecare campanie electorală, s-a promis că se va rezolva această problemă, dar degeaba”, susţine analistul Aurelian Dochia, citat de zf.ro.

Studiul realizat de AT Kearney se bazează pe ana­liza economiei subterane în 12 sectoare şi stabileşte că valoarea totală a economiei subterane din Euro­pa ajunge la 2.150 miliarde euro, fiecare ţară având în medie circa 18,5% din PIB. În România, economia subterană deţine o pondere de 28% în PIB, la egalitate cu Lituania, Esto­nia şi Croaţia. Cel mai înalt nivel ca pondere în PIB dintre toate ţările europene este atins în Bulgaria, unde procentul ajunge la 31%. Cel mai mic procent al economi­ei subterane se înregistrează în Austria, aproape 8%.

Apariţia crizei a făcut ca economia subterană din Ro­mâ­nia  să scadă de la 41 miliarde euro până la un minim de 34 miliarde euro, în 2009. Această scădere, din nefericire, s-a datorat reducerii bruşte a PIB-ului, de la 139,7 miliarde euro la 117, 4 miliarde euro în 2009, ponderea rămânând neschimbată.

Pentru realizarea studiului, specialiştii de la AT Kearney au analizat activitatea economică aflată în afara taxării, aşa numita economie subterană, pornind de la munca la negru şi de la vânzările companiilor nedeclarate către FISC.

Potrivit analiştilor, munca la negru înseamnă circa doua treimi din economia subterană, aici intrând salariile nedeclarate pentru a evita plata taxelor şi a contribuţiilor sociale. Cealaltă treime provine din nedeclararea veniturilor, mai ales în magazine şi baruri.

Nu văd o soluţie simplă pentru combaterea evaziunii fiscale”, afirmă analistul Aurelian Dochia.

În 2008, economia subterană a României avea o pondere de 29,4% în PIB, iar pentru anul acesta, este estimată să ajungă la 28,4%. Ţinând cont că două treimi din economia subterană reprezintă salarii, reiese că statul român pierde taxe şi contribuţii sociale aferente unor venituri brute de 26 miliarde euro. 

Producţia, construcţiile, comerţul angro şi retailul sunt domeniile în care economia subterană atinge cel mai înalt nivel în România, dar şi în restul ţărilor din Europa.

CITEŞTE ŞI: România, cea mai ridicată inflaţie anuală din Uniunea Europeană şi în iunie

 

22 July 2013