Întreaga ţară, fără Ilfov-Bucureşti Vest, rămâne printre cele mai sărace 20 de zone din Uniunea Europeană, categorie formată exclusiv din patru ţări din Europa de Est - Bulgaria, România, Polonia şi Ungaria, potrivit unui raport al biroului de statistică Eurostat. Cea mai săracă regiune din UE se menţine Severozapaden (Bulgaria), cu un PIB pe cap de locuitor (calculat la paritatea puterii de cumpărare) de 27% din media UE pentru anul 2009.

24561-zone_sarace.jpgNord-Estul României se află pe locul al treilea, cu un PIB pe cap de locuitor de 29,5% din media Uniunii Europene, după Severen tsentralen din Bulgaria (29%). În raportul precedent, bazat pe date din 2008, regiunea Nord-Est din România se afla pe locul doi (cu 29%), iar Severen tsentralen pe trei, cu un PIB pe cap de locuitor de 30% din media înregistrată în Uniunea Europeană.

Potrivit ultimului raport Eurostat, poziţiile patru şi cinci sunt ocupate de Yuzhen tsentralen (31%) şi Severoiztochen (36%) din Bulgaria, urmate de Sud-Vest Oltenia (36%), Yugoiztochen Bulgaria (36%), Sud-Est România (38%), Eszak-Magyarorszag Ungaria (40%), Sud-Muntenia (40%).

TOP 10 CELE MAI SĂRACE REGIUNI DIN UE

1.Severozapaden (Bulgaria)

2. Severen tsentralen (Bulgaria)

3. Nord-Estul (România)

4. Yuzhen tsentralen (Bulgaria)

5. Severoiztochen (Bulgaria)

6. Sud-Vest Oltenia (România)

7. Yugoiztochen (Bulgaria)

8. Sud-Est (România)

9. Eszak-Magyarorszag (Ungaria)

10. Sud-Muntenia (România)

În timp ce Bulgaria şi România domină prima parte a clasamentului celor mai sărace 20 de regiuni, în partea a doua sunt prezente mai mult Polonia şi Ungaria.

Astfel, pe poziţia 11 se află Lubelskie (41%) şi Podkarpackie din Polonia (42%), Eszak-Alfold Ungaria (42%) şi Del-Alfold din Ungaria (43%), Nord Vest România (43%), Del-Dunantul Ungaria (45%), Podlaskie (45%) şi Warmińsko-Mazurskie din Polonia (45%), Centru România (46%) şi Swiętokrzyskie Polonia (47%).

Din România, cel mai bine se situează Bucureşti-Ilfov, cu un PIB pe cap de locuitor de 111% din media UE (la paritatea puterii de cumpărare) şi regiunea Vest, cu 51,6%.

Între cele 20 de regiuni cu cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din UE, România este prezentă cu şase regiuni, din totalul de opt la nivelul ţării, Bulgaria cu cinci din şase, Polonia cu cinci din 16, iar Ungaria cu patru din şapte.

Cele 27 de state UE includ în total 271 de regiuni

Dintre cele 65 de regiuni cu PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE, 15 se află în Polonia, câte şapte în Cehia şi România, şase în Ungaria, cinci în Bulgaria, câte patru în Grecia, Franţa (toate în afara Franţei continentale) şi Italia, câte trei în Portugalia şi Slovacia, două în Marea Britanie şi câte una în Spania, Slovenia, Estonia, Letonia şi Lituania.

Cea mai bogată regiune din Uniunea Europeană a rămas cartierul financiar al Londrei, cu un PIB pe cap de locuitor de 332% din media UE, urmată de Luxemburg (266%) şi Bruxelles (223%). Din Europa Centrală şi de Est, cel mai bine situată este regiunea Bratislava (178% din media UE) din Slovacia.

 CITEŞTE ŞI: UE alcătuieşte o „listă neagră” a ţărilor aflate în pericol de a călca pe urmele Greciei. Află care sunt acestea.

2 May 2012