Moneda euro s-a depreciat luni la minimul ultimelor 16 luni faţă de dolar şi la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani în raport cu yenul. Datoriile de stat din Europa continuă astfel să şubrezească moneda unică europeană, timp în care semnalele economice pozitive din SUA par să nu aibă niciun efect. Specialiştii sunt de părere că scăderile nu se vor opri aici.

22910-209510_articol.jpgBursele din Asia au scăzut cu 0,8%, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din Europa, care au eclipsat semnalele economice pozitive din SUA.

  • Euro a atins minime de 1,267 dolari
  • Și de 97,47 yeni pe pieţele asiatice

Euro s-a stabilizat ulterior uşor peste aceste niveluri, dar analiștii anticipează scăderi de 0,4-0,8% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare pe bursele europene.

Petrolul, cuprul şi aurul s-au ieftinit

În același timp, dolarul s-a apreciat în Asia cu 0,2%, iar acest lucru a împins în jos preţurile mărfurilor. Petrolul, cuprul şi aurul au înregistrat astfel evoluţii negative, afectate şi de semnalele mixte privind perspectivele economiei globale. Temerile privind situaţia din Europa s-au accentuat după ce Fitch a retrogradat ratingul Ungariei în categoria "junk", iar revista germană Der Spiegel a scris că Fondul Monetar Internaţional îşi pierde încrederea în capacitatea Greciei de a face ordine în finanţele publice.

SUA ridică garda, în aşteptarea unui nou val de recesiune

Între timp, datele privind şomajul din SUA, publicate vineri, indică accelerarea angajărilor în luna decembrie, însă datele privind retailul şi indicele încrederii investitorilor din Zona euro au scăzut la sfârşitul anului trecut, indicând o posibilă intrare în recesiune la nivelul blocului monetar.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy se vor întâlni luni la Berlin pentru a discuta detaliile planului de guvernanţă fiscală şi integrare a politicilor economice la nivelul Zonei euro şi al UE. Aşteptările pieţelor privind deznodământul reuniunii nu sunt însă ridicate. Cei mai mulți investitori așteaptă mai degrabă emisiunile de obligaţiuni de stat programate de Spania şi Italia joi, respectiv vineri. Ultima parte a săptămânii va aduce de asemenea rezultatele şedinţelor de politică monetară ale Băncii Centrale Europene şi Băncii Angliei, cât şi raportul preliminar pe 2011 al băncii centrale a Elveţiei.

CITEŞTE ŞI 2012 va fi mai dificil decât 2011. Europa are multe de făcut pentru depăşirea crizei, dar euro este stabil


10 January 2012