Două licee din Sectorul 2 al Capitalei vor fi renovate şi modernizate cu bani europeni. Proiectul este în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), în colaborare cu Primăria Sectorului 2. Contractele cu finanţare europeană au fost semnate de către ministrul Elena Udrea şi primarul Niculai Onţanu, în cadrul unui eveniment de anvergură, la care au participat majoritatea elevii celor două licee.

20722-fonduri_europene.jpgAproape 60 milioane lei este suma totală care va fi investită în Colegiul Naţional Iulia Haşdeu şi Liceul Teoretic C.A. Rosetti. Cea mai mare parte a banilor va fi asigurată din fonduri nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional. Demersul se înscrie într-o serie de investiţii făcute de MDRT, care urmăresc asigurarea unui proces educaţional în condiţii moderne.

„Am semnat împreună cu primarul Sectorului 2, Nicolae Onţanu, contractele pentru modernizarea Colegiului Iulia Haşdeu şi a Liceului C.A. Rosetti. Prin acestea, cele două clădiri vor putea beneficia de laboratoare şi echipamente noi, astfel încât mediul de formare al tinerilor să fie unul modern, care să cuprindă toate facilităţile, la standarde europene" declară ministrul Elena Udrea.

Colegiul Naţional Iulia Haşdeu primeşte peste 11 milioane euro

Renovarea şi modernizarea Colegiului Iulia Haşdeu trebuie să se încadreze într-un buget de 48,3 milioane lei, conform contractelor de finanţare. Fostul liceu de fete ar trebui să fie modernizat până în septembrie 2013, urmând a se efectua lucrări de consolidare şi reabilitare termică. De asemenea, clădirea va fi extinsă cu încă aproape 500 mp. Modernizarea liceului se traduce prin dotarea cu echipamente didactice, creearea de noi laboratoare de informatică utilate cu noi laptopuri, calculatoare şi videoproiectoare.

Liceul Teoretic C.A. Rosetti a primit fonduri de 10,3 milioane lei, iar în urma lucrărilor se poate spune că va fi un „liceu verde". În afară de reabilitare termică, clădirea va fi dotată cu panouri fotovoltaice, ceea ce va asigura independenţa energetică. Cu banii alocaţi se va mai realiza şi o sală de sport, cu o suprafaţă de aproximativ 1.400 mp şi se vor mai asigura dotări didactice, de ultimă tehnologie. Lucrările ar trebui să fie gata până în martie 2013.

Proiectele care vizează dezvoltarea educaţională vor continua în Bucureşti, conform declaraţiilor ministrului MDRT. Urmează a fi construite cinci săli de sport în sectoarele 2, 3 şi 6, precum şi două bazine de înot în sectoarele 2 şi 6. Mai mult de atât, se vor începe lucrările la un bazin de tip polo şi unul olimpic, la C.S. Steaua şi Dinamo, precum şi o sală sportivă cu o capacitate de 2.000 de locuri, la Dinamo. Investiţii încununate de sala polivalentă de la „Lia Manoliu".

Citeşte şi: Elena Udrea alocă din bani publici 60 milioane euro pentru o nouă sală polivalentă în Bucureşti


1 September 2011