0-1615-agentieimobiliarainchisashutterstock.jpgCapitala deţine mai mult de o treime dintre agenţiile imobiliare din România, 4.500 din peste 12.200

Judeţul cu cele mai puţine agenţii imobiliare este Covasna, cu 34 de firme

Lipsa tranzacţiilor şi accesul din ce în ce mai greu la creditele ipotecare din cauza dobânzilor foarte mari au lovit din plin în agenţiile imobiliare. Unele se menţin pe linia de plutire renunţând la o parte din angajaţi, altele sunt nevoite să tragă obloanele.

De la începutul acestui an până acum au fost radiate de la Registrul Comerţului 254 de agenţii imobiliare la nivel naţional, cu 33% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate Gândul de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Asta înseamnă că la nivel naţional aproape în fiecare zi o agenţie imobiliară este radiată de la Registru. Pe locul întâi se află, după cum era şi normal, Capitala, cu 44 de radieri, urmată de Iaşi, cu 20, şi de Timiş, cu 18.

Numărul relativ mic de radieri este explicat prin faptul că majoritatea agenţiilor, în special din Bucureşti, preferă să “îngheţe” activitatea, adică să renunţe la o parte dintre angajaţi şi să aştepte vremuri mai bune.

„La cum merge treaba, ar fi trebuit de mult să închid“

„Anul trecut aveam 20 de angajaţi. Dată fiind însă lipsa tranzacţiilor, acum am mai rămas cu şapte”, ne spune Tina Paraschiv, 38 de ani, managerul agenţiei imobiliare A&G Rom Corporation. “Acum un an aveam 10 tranzacţii pe săptămână. Acum dacă avem două pe lună este bine. La cum merge treaba ar fi trebuit de mult să închid porţile. Nu o închid însă. Îmi doresc să o menţin. Am însă prieteni, care au şi ei agenţii, care au preferat fie să le închidă, fie să reducă pe cât posibil costurile, ca măcar să nu piardă bani cu ele”, spune Paraschiv, care a fondat agenţia, împreună cu un asociat, acum şase ani.

Aşteptarea care a devenit din ce în ce mai grea, de pe piaţa imobiliară, materializată prin lipsa tranzacţiilor, i-a speriat şi pe cei care doreau să îşi deschidă o agenţie. Dacă anul trecut, până la 15 octombrie, se înfiinţaseră 1.881 de noi agenţii imobiliare, în aceeaşi perioadă din 2008, numărul lor a scăzut cu 18%, la 1.559 la nivel naţional, în Capitală scăderea fiind de 20%, de la 667 la 537 de agenţii nou-înfiinţate. Asta înseamnă că în timp ce anul trecut la fiecare 10 agenţii noi una dădea faliment, la nivel naţional, acum raportul a ajuns la un faliment pentru fiecare şase nou-înfiinţări.

La ora actuală în România activează peste 12.200 de agenţii imobiliare, dintre care mai mult de o treime în Bucureşti, respectiv peste 4.500 de firme. La polul opus se află Covasna, cu numai 34 de agenţii imobiliare.

Sursa

24 October 2008