Economia globală aflată pe o traiectorie descendentă poate duce la tensiuni sociale puternice, situaţie ce a favorizat venirea la putere a lui Adolf Hitler, cu aproape 80 ani în urmă. Afirmaţia îi aparţine unuia dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din lume şi a fost făcută în cadrul unui interviu CNBC.

26477-dalio.jpgEuropa continuă să se îndrepte către un dezastru financiar, iar economia reală a devenit vulnerabilă la riscuri tot mai grave. Uniunea Europeană va supravieţui, iar moneda unică îşi va continua existenţa, în timp ce Europa de Sud se va afla într-o recesiune controlată încă 10-15 ani de acum încolo, a declarat într-un interviu CNBC Ray Dalio, clasat pe primul loc în topul celor mai bogaţi manageri de fonduri de hedging din lume.  

„De exemplu, Hitler a venit la putere în 1933, în perioada de vârf a Marii Recesiuni, datorită tensiunilor sociale dintre facţiuni. Nu ştiu dacă suntem dincolo de punctul în care să putem gestiona cu succes această situaţie şi mă îngrijorez cu adevărat în legătură cu perturbările sociale. Cred că totul depinde foarte mult de modul în care oamenii rezolvă aceste lucruri împreună şi de preocuparea faţă de elementele sociale”, susţine fondatorul şi managerul Bridgewater Associates, cel mai mare fond de hedging din lume.

Cu toate acestea, omul de afaceri crede că cel mai probabil scenariu include o lungă perioadă de reducere a îndatorării. Pentru a reduce presiunea, se va face o îmbinare de politici monetare şi tipărire a unei anumite sume de bani, în timp ce va avea loc o restructurare a datoriilor. Pentru a avea o rată de creştere mai mare decât cea a dobânzilor, este nevoie să fie coborât raportul datorie-venit, astfel că întregul proces este obligatoriu, susţine Dalio. Dar tocmai această situaţie prezintă atâta îngrijorare.

„Sunt îngrijorat că o nouă scădere a economiilor ar duce la tulburări sociale, deoarece procesul de reducere a îndatorării poate fi foarte dureros – depinde de cum este administrat", consideră americanul inclus de publicaţia Time pe lista celor mai influenţi oameni din lume.

Ray Dalio este considerat a fi cel mai de succes manager de fond de hedging din lume, din perspectiva profiturilor absolute. Anul trecut, l-a depăşit pe George Soros, când cel mai important fond al Bridgewater Associates, Pure Alpha, a realizat un profit de 13,8 miliarde dolari. Bridgewater Associates administrează active de circa 130 miliarde dolari, având printre clienţi guverne şi bănci centrale, precum şi Banca Mondială.

 

CITEŞTE ŞI: Nu lăsa executorii să te jefuiască. Ai dreptul legal de a păstra bunurile care îţi asigură un trai decent

 

23 September 2012