Departe de a fi trecut peste decăderea preţului proprietăţilor imobiliare din ultimii doi ani, dezvoltatorii din Dubai sunt determinaţi ca, până în 2013, să domine lista cu cele mai înalte clădiri cu caracter rezidenţial din lume.

19694-the_torch.jpgÎn studiul Mercer Cost of Living, Dubai a coborât anul acesta cu 26 de poziţii, ajungând pe locul 81, din 214 oraşe analizate din întreaga lume. Astfel că va încerca să-şi recupereze statutul, arată publicația Arabian Business, măcar prin faima celor mai spectaculoase construcţii din lume. Emiratul, care este cunoscut pentru proiectele sale ce doboară recordurile, va ocupa primele cinci locuri şi şapte poziţii din top 10 al celor mai înalte clădiri rezidenţiale, odată cu inaugurarea noului val de turnuri din zona Dubai Marina.

Proiecte în valoare de peste 1 miliard dolari

Cea mai înaltă dintre construcţii va fi Pentominium, de 516 metri şi va fi depăşită numai de omoloaga sa uriaşă - Burj Khalifa, care va rămâne, în continuare, cea mai înaltă clădire din lume. Următoarea va fi Princess Tower, care îşi aşteaptă inaugurarea cât de curând şi care va ocupa locul de top până la finisarea Pentominium. Costul total al celor cinci proiecte este de 1.16 miliarde dolari (825 milioane euro).

Deşi câteva dintre cele cinci proiecte au întâmpinat întârzieri, vor intra pe piaţă în următorii doi ani, în ciuda faptului că preţul a scăzut cu aproximativ 60% din 2009 şi până astăzi, iar Autoritatea de Reglementare Imobiliară din Dubai (RERA) a anulat 202 proiecte de construcţie la începutul acestui an. Cu toate acestea, compania Jones Lang LaSalle prognozează un număr de 18.000 de locuinţe noi finisate până la sfârşitul acestui an în Dubai.

5. The Torch

Deocamdată aceasta este cea mai înaltă clădire rezidenţială din lume, situată în Dubai Marina. The Torch a fost primul proiect din Dubai care a dat la o parte de pe locul fruntaş pe Turnul Q1 al Australiei, de 323 metri. Pe 29 aprilie 2011, „Torţa" de 348 metri a obţinut recunoaşterea internaţională ca fiind cel mai înalt zgârie-nori cu locuinţe. Dezvoltat de Select Group, The Marina Torch are 80 de niveluri, 676 de apartamente şi a costat aproape 130 milioane euro. La momentul la care celelalte patru turnuri vor fi terminate şi inaugurate, „Torţa" va coborî pe locul şase în topul înălţimii.

19691-23_marina.jpg4. Marina 23

Super-înalta Marina 23, denumită aşa după adresă, este încă un şantier, iar construcţia este a Hircon International LLC. La final, vor fi 395 metri înălţime, împărţiţi în 90 de niveluri. Clădirea nu numai că va avea 57 de piscine, dar fiecare duplex de la ultimele 24 de etaje va avea piscină privată, cu jacuzzi şi lift personal - un concept nou pentru Dubai. Proiectul costă mai mult de 100 de milioane de euro şi este gândit astfel încât să furnizeze maximul de lux celor care vor locui acolo.

19690-elite_residence.jpg3. Elite Residence

Elite Residence, al cărui dezvoltator este Temeer Holding, se va ridica la 381 metri în aer, la mică distanţă de Marina 23 şi Princess Tower. Evaluat la aproximativ 180 milioane dolari, cu o suprafaţă construită de peste 135.000 mp, turnul va avea 91 de etaje, dintre care 82 vor avea caracter rezidenţial cu 697 de unităţi locative adresate investitorilor avuţi. Proiectul include facilităţi precum piscine cu temperatură controlată, lifturi de mare viteză, o sală de gală şi una de biliard. Este foarte probabil ca inaugurarea clădirii să fie făcută anul acesta - construcţia în sine a fost terminată luna aceasta.

19692-princess_tower.jpg2. Princess Tower

Iniţial programată pentru inaugurare anul acesta, construcţia de 414 metri înălţime este în Dubai Marina, lângă faimosul hotel Le Reve. Clădirea va avea 107 etaje şi va fi a doua clădire rezidenţială din lume, după Pentominium. Totuşi până când Pentominium va fi finisată, „Turnul Prinţesă" va deţine titlul suprem. Oferind o panoramă impresionantă către portul şi plaja Dubaiului, construcţia este o combinaţie de apartamente de lux, birouri, magazine de tip outlet, spaţii de parcare, zone de recreere şi de sport, precum şi vile de tip duplex cu două, trei şi patru dormitoare sau penthhouse-uri ultra-luxoase. Dezvoltatorul acestui proiect este Tameer Holding (acelaşi ca şi în cazul Elite Residence), care a investit aici aproape 140 milioane euro pentru a obţine titlul de cel mai prestigios proiect rezidenţial din Dubai. Şi, până la momentul acesta, a reuşit.

19693-the_pentominium.jpg1. The Pentominium

Cel mai înalt dintre cele mai înalte şi de neegalat în ceea ce priveşte opulenţa afişată, Turnul Pentominium, localizat tot în Dubai Marina, este unic. Depăşit în înălţime numai de Burj Khalifa, proiectul Trident va avea, odată finisat, o înălţime de 516 metri şi 122 de niveluri. Suprafaţa construită este de peste 160.000 mp şi conţine 172 de penthouse-uri ultra-luxoase. Asimetric şi extrem de ascuţit pentru o clădire de o asemenea talie, Pentominium este printre cele mai semnificante proiecte din punct de vedere arhitectural din oraş. Conceput de Aedas, clădirea are şase grădini suspendate şi câte un penthouse de peste 600 mp la fiecare etaj. Deşi în termeni de construcţii, are 122 de niveluri, în mod practic clădirea ar putea fi descrisă ca având 172 de etaje, deoarece are apartamente pe fiecare parte a clădirii, terasate sau separate de scări, cu lifturi ce opresc individual la fiecare apartament. Se numeşte Pentominium deoarece este un complex rezidenţial care are numai penthouse-uri - dacă termenul american de „condominium" descrie un bloc cu apartamente, „pento-minium" va fi termenul potrivit pentru clădirea cu penthouse-uri. Cât despre facilităţi, clădirea va avea piscine, un centru de afaceri, săli de fitness atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, spaţiu pentru fumat, o sală de petrecere, un teatru, observator astronomic şi 26 de lifturi de mare viteză. Adică va avea absolut tot ce îţi imaginezi că poate avea un zgârie-nori de lux din Dubai.

Citeşte şi




13 July 2011