La începutul secolului trecut cea mai înaltă clădire din lume măsura un pic peste 380 metri înălţime. Aglomerarea oraşelor şi limitarea spaţiilor i-au determinat pe arhitecţi să găsească soluţii pentru a proiecta cât mai multe spaţii locative, de birouri şi comerciale pe verticală. Aşa au devenit zgârie-norii o modă.

Dar nu e suficient să fie o clădire până la nori, arhitecţii vor ca aceste proiecte să impresioneze şi prin design. IMOPEDIA.ro vă spune care sunt primii zece cei mai impresionanţi zgârie-nori din lume.

19432-10_triumph_palace.jpg10. Palatul Triumfului - Moscova, Rusia

Cu o înălţime de 264 metri, Palatul Triumfului din capitala Rusiei a fost cea mai înaltă clădire din Europa până în 2007, când Naberezhnaya Tower (Turnul de pe Chei) a preluat acest titlu. Cu toate acestea, Palatul Triumfului compensează lipsa înălţimii prin prezenţa vizuală impunătoare. Clădirea a primit porecla de „a opta soră a lui Stalin", deoarece a fost proiectată să arate ca zgârie-norii cu aer de castel construiţi de Stalin în anii '50. Ansamblul de construcţii se numeşte „Cele Şapte Surori", fiind caracterizat de o fundaţie întinsă cu multe turnuri.

19431-9_aqua.jpg


9. Aqua - Chicago, Statele Unite ale Americii

Cu o înălţime de 262 metri, Aqua este o clădire de 82 de etaje, cu caracter rezidenţial, ce deţine titlul de cea mai înaltă construcţie din lume proiectată de o femeie. Clădirea are o faţadă fascinantă, deoarece construcţia şi poziţionarea balcoanelor creează un efect vizual de unduire. Deşi este dată în folosinţă de doar un an, deja este un simbol al oraşului Chicago.

19430-8_taipei-101.jpg


8. Taipei 101 - Taipei, Taiwan

Una dintre principalele atracţii ale Taipeiului este Taipei 101, un zgârie-nori de 508 metri. A deţinut titlul de cea mai înaltă clădire din lume între anii 2004 şi 2010 şi este un punct turistic important. Observatorul de la etajul 89 oferă o uimitoare panoramă la 360 grade a capitalei taiwaneze, iar cu două etaje mai sus este un observator în aer liber.

19429-7_kingdon-centre.jpg



7. Kingdom Center - Riad, Arabia Saudită

De la cei 300 metri ai săi, Kingdom Center domină orice altă clădire din capitala saudită. Cu numele arab de Al Mamlaka, este printre cele mai înalte construcţii cu acest tip cu o arhitectură spectaculoasă, având în partea superioară un pod. SkyBridge este la etajul 99, la 918m deasupra nivelului mării şi este cel mai vizitat obiectiv turistic din Arabia Saudită.

19428-6_petronas-towers.jpg


6. Petronas Towers - Kuala Lumpur, Malaezia

Turnurile Petronas reprezintă un simbol cromat pentru transformarea uimitoare a oraşului Kuala Lumpur într-o metropolă financiară şi turistică. Turnurile de 452 metri au deţinut titlul de cea mai înaltă construcţie din lume din 1998 până în 2004. Vizitatorii pot urca până la etajul 41, unde există o pasarelă ce face legătura între turnurile gemene, situată la 170 metri de nivelul străzii.

19427-5_30-st-mary-axe.jpg



5. 30 St. Mary Axe - Londra, Marea Britanie

Simbol al Londrei (poreclit „Gherkin", castravecior), este considerat de către londonezi a fi cel mai deosebit zgârie-nori, chiar dacă are numai 180 metri, fiind mai mic decât vecinul Tower42. Faţada sa futuristică a făcut ca 30 Saint Mary Axe să devină o emblemă a Londrei moderne, la fel de uşor de recunoscut precum Big Ben sau London Eye. Clădirea nu este deschisă vizitelor publicului deocamdată.

19426-4_burj-al-arab.jpg

4. Burj Al Arab - Dubai, Emiratele Arabe Unite

Această minune a lumii moderne este proiectată pentru a simboliza transformarea urbană a Dubaiului, imitând un dhow (vas tradiţional arăbesc). Construcţia este pe o insulă artificială, ridicându-se la 321 metri deasupra Golfului Persic. În afară de faptul că este o capodoperă arhitecturală, clădirea găzduieşte unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume (singurul de şapte stele), cu 202 de apartamente întinse pe două etaje, cu cel mai înalt atrium din lume, un restaurant subacvatic şi servicii impecabile. Deşi nu este deschis pentru vizitare, turiştii curioşi pot face rezervare la unul dintre restaurante, putând astfel să se bucure de această clădire spectaculoasă.

19425-3_empire-state-building.jpg


3. Empire State Building - New York, Statele Unite ale Americii

Construcţia preferată a Americii, motiv de mândrie al americanilor şi unul dintre cele mai uşor de recunoscut simboluri din lume, Empire State Building rămâne o mostră de ingeniozitate. Finisată în decurs de un an şi 45 de zile, clădirea are 381 metri şi 102 niveluri. A deţinut titlul de cea mai înaltă clădire din lume din 1931 şi până în 1972, când a fost dat în folosinţă World Trade Center. Fiind un punct turistic important, vizitatorii au posibilitatea de a urca cu liftul de mare viteză până la observatorul de la etajul 86 sau până la ultimul etaj, de unde se poate admira o panoramă deosebită a New York-ului.

19424-2_chrysler_building.jpg


2. Clădirea Chrysler - New York, SUA

Deşi este eclipsată de Empire State Building în înălţime, Chrysler Building compensează prin frumuseţe. Acest zgârie-nori are aproape 320 metri şi este un exemplu clasic de arhitectură Art Deco, mulţi arhitecţi contemporani considerând că este printre cele mai reuşite construcţii din New York. Estetic vorbind, clădirea exercită o deosebită atracţie deopotrivă asupra turiştilor şi new-york-ezilor. Rama construcţiei are detalii Art Deco, fiind îmbrăcată în metal până la vârf, iar parte din design sunt capote şi capace de roată Chrysler, totul într-o absolută armonie.

19423-1_burj-khalifa.jpg


1. Burj Khalifa - Dubai, Emiratele Arabe Unite

Turnul Khalifa a pătruns cu fală pe scena internaţională în 2010, fiind un superlativ absolut din punct de vedere tehnic şi arhitectural, de o frumuseţe ce aproape inspiră teamă. Acest super-zgârie-nori are un design inspirat din arhitectura islamică, turnul fiind alcătuit din trei elemente dispuse în jurul unei părţi centrale. Amprenta la sol este în formă de Y, ceea ce permite folosirea maximă a luminii naturale în interior.

De la cei 828 metri ai săi, având 160 de niveluri, Burj Khalifa deţine următoarele recorduri mondiale: cea mai înaltă clădire, cea mai înaltă construcţie de sine stătătoare, construcţia cu cele mai multe etaje, moscheea situată la cea mai mare înălţime (etajul 154), cea mai înaltă platformă exterioară de observaţie (etajul 124), lifturile cu cea mai mare distanţă parcursă şi cea mai mare viteză (18 m/s), piscina situată la cea mai mare înălţime (etajul 76).

Citeşte şi


24 June 2011