Procurorii DIICOT au reţinut 33 de persoane, printre care şi vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel. Aurel Şaramet va fi cercetat în libertate sub acuzaţia de înşelăciune şi spălare de bani. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat la 22 milioane euro.

27813-aurel-saramet.jpgProcurorii DIICOT au decis ca Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, să fie cercetat în libertate în acest dosar. Şaramet a fost lăsat să plece de la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  vineri, în jurul orei 00.15. El va fi chemat, cel mai probabil, în perioada următoare pentru a da noi declaraţii, au spus sursele citate de Mediafax.

Cele 33 de persoane reţinute se află în prezent în arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca vineri să fie prezentate instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Joi au fost audiate o sută de persoane, printre acestea, vicepreşedintele BRD Alexandru Claudiu Cercel – Duca şi mai mulţi angajaţi ai Ministerului Economiei. Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, în baza unor documente false, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării.

În perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, coordonat de liderul Daniel Ruse, au beneficiat de substanţiale în urma săvârşirii unor fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin folosirea unor documente falsificate.

Liderul grupării infracţionale, Daniel Ruse, a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primăria Olteniţa, iar apoi şi-a cumpărat o fermă de porci şi ar fi coordonat obţinerea de credite cu documente false. Pe plan local, Ruse este cunoscut cu porecla „Tene”.

CITEŞTE ŞI: Care sunt cele mai mari fraude din sistemul bancar românesc

2 November 2012