Ne petrecem o treime din viaţă dormind, aşa că dormitorul ar trebui să fie camera cea mai importantă din întreaga casă. Pentru a ne reface energia nu este însă suficient un pat, ci şi un mediu interior sănătos. Din păcate, studiile arată că, în cea mai mare parte, dormitoarele sunt toxice. Vopselurile, saltelele, parfumurile de interior sau chiar substanţele folosite la curăţenie pot provoca iritaţii, probleme de respiraţie sau chiar cancer.

30895-bedrooms-for-girls-122.jpgExistă atât de multe obiecte dăunătoare sănătăţii, pe care le avem cu toţii în dormitoare, încât o schimbare totală pare imposibilă. Totuşi, drumul către un somn mai sănătos începe cu mici modificări care, de cele mai multe ori, nu numai că sunt gratuite dar mai şi economisesc sume importante de bani. De exemplu, specialiştii recomandă să reducem la minimum sau chiar să încetăm să folosim parfumurile de cameră. Acestea conţin substanţe periculoase, printre care şi formaldehida. Similar, lumnările emană vapori periculoşi atunci când se încălzesc. Singurele produse siigure sunt lumânările din ceară naturală de albine. De asemenea, obiectele de decor trebuie atent selecţionate. Multe dintre ele conţin solvenţi, vopseluri, acril şi substanţe de lipire cu efect cancerigen. Iar dacă pentru adulţi, efectele acestor produse pot fi grave, pentru copii este chiar mai rău.

„Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să redecorăm camera copilului cu două săptămâni înainte de naştere. Pătuţul, vopseaua de pereţi, hainele, toate aceste lucruri elimină o cantitate uimitoare de toxine pentru plămâii care respiră pentru prima oară. Chiar şi o saltea elimină materiale chimice luni de zile după desfacere.  Deci trebuie să fii foarte atent ce alegi dar şi cum şi când să le foloseşti”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Steven Beckers, oficial Lateral Thinking Factory.

Saltelele clasice sunt tratate cu formaldehidă, arsenic şi acid boric

Saltelele reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri, atunci când vine vorba despre amenajarea interiorului. Componentele chimice şi sintetice din acestea crează dormitoarele toxice. saltelele trebuie să fie rezistente la foc, aşa că marii producători le tratează cu formaldehidă, arsenic, acid boric şi multe alte chimicale toxice. Specialiştii recomandă saltelele din produse organice, alese în defavoarea celor din spumă poliuretanică.

„Există studii recente care demonstrează că saltelele convenţionale provoacă grave probleme de sănătate. Saltelele de vinil şi cele din spumă poliuretanică pot conduce la iritaţii la nivelul pielii, iritaţii pulmonare sau scăderea cantităţii de aer inhalat. În aceleaşi studii, când cercetătorii au folosit saltele organice, rezultatele au fost foarte diferite. Atât rata respiratorie cât şi volumul de aer inspirat au crescut simţitor. Saltelele organice chiar îmbunătăţesc sănătatea respiratorie”, arată portalul Safebedroom.com.

Covoarele sunt un loc propice pentru înmulţirea bacteriilor dar şi pentru acumularea de praf

Covoarele vechi ar trebui eliminate din camere, potrivit specialiştilor. Ele reprezintă un loc propice pentru înmulţirea bacteriilor şi pentru acumularea prafului. Podelele ar trebuie să fie din ceramică, lemn care nu este tratat cu substanţe chimice sau linoleum reciclat, numit Marmoleum. De asemenea, sunt indicate preşurile care pot fi spălate cu uşurinţă. Dar legat de produsele de curăţenie, şi aici este  nevoie de atenţie. Produsele chimice, precum cele de curăţare uscată a covoarelor şi hainelor conţin de asemenea ingrediente periculoase pentru sănătate. Iar atunci când folosiţi pesticide sau otrăvuri pentru eliminarea puricilor, gândacilor sau furnicilor, este indicat să închideţi foarte bine sticlele, pentru a împiedica evaporarea conţinutului. Aşadar, multe schimbări pot fi făcut cu un efort minim, dar un efect maxim.

„Sunt multe lucruri pe care le poţi modifica în interiorul unei case. Schimbări mici, precum vopsitul camerei, eliminatul covoarelor, sau schimbări mari, precum înlocuirea mobilei cu una din lemn tratat organic. Oricât de neînsemnată pare schimbarea, este este cu certitudine un pas înaintea pentru îmbunătăţirea sănătăţii locatarilor. Dacă nu foloseşti PVC sau vinil şi foloseşti materiale bune pentru sănătate, este o mare schimbare”, continuă Steven Beckers.

Camerele trebuie aerisite cât mai mult timp

Aerisitul camerei ar trebui să fie făcut cu sfinţenie, de cât mai de dimineaţă şi cât mai mult timp. O atenţie deosebită ar trebui să fie acordată aerisitului sau curăţatului pernelor, lucru pe care mulţi în neglijează. Și materialul din care sunt făcute acestea ar trebui să fie unul care nu permite germenilor să se dezvolte. Pe piaţă există deja mai multe produse care vizează acest aspect.

„Sunt multe boli noi care vin nu numai la oameni ci şi la clădiri din cauza ventilaţiei prea mici, lipsa controlului umidităţii. Copiază natura, dar nu o folosi neapărat. Nu tot ce vine din natură este bun, unele lucruri sunt otrăvitoare. Multe minerale, multe plante, deci când vorbeşti de materiale Bio, trebuie să fii atent la ce te referi”, încheie oficialul Lateral Thinking.

CITEȘTE ȘI Casa economică: investiţie iniţială ridicată, dar avantaje ulterioare incontestabile

 

4 July 2013