Anul 2015 a însemnat, pentru dolar, un an de creștere puternică. În România, moneda americană a marcat două maxime istorice, dintre care ultimul chiar săptămâna trecută. Din fericire, românii nu sunt majoritar expuși fluctuațiilor dolarului, dar există câteva categorii de risc care trebuie să știe ce este de făcut, în asemenea situații.

38832-euro_dolar.jpgDolarul a atins pragul de 4,2129 lei pe unitate, cel mai mare preț înregistrat vreodată în România. Recordul anterior a fost marcat tot anul acesta, în luna martie, respectiv 4,2107 lei pe unitate. Asemenea fluctuații majore sunt generate, de cele mai multe ori, de anticiparea politicii monetare a Rezervei Federale, care poate fi secundată de o relaxare a politicii monetare a Băncii Centrale Europene. În asemenea situații, investitorii se grăbesc să vândă euro în schimbul dolarului american, ajungându-se foarte aproape de paritate, în cazul acestor două monede.

Cum este lesne de înțeles, deciziile luate de marile Bănci Centrale au o influență directă asupra cursului leului. Iar după ultimele schimbări făcute de Fed, leul a urmat trendul descendent al euro și a pierdut aproape 0,4% față de dolar, în timpul în care se aștepta anunțul Băncii Centrale Europene legat de politica monetară”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marc Tomoioagă, broker financiar Thobias Toth&Parteners.

Din fericire, economia românească nu este masiv expusă dolarului

În asemenea momente, o parte din populație se confruntă cu probleme financiare. Din fericire, economia românească nu este una masiv expusă evoluției dolarului, din contră. Există totuși firme, în special, care au împrumuturi în dolari, fără opțiuni de acoperire a riscului valutar. Pentru aceste cazuri, întărirea repetată a dolarului este echivalentă cu paguba. Dar nici economiile în euro nu sunt protejate.

Dinamica euro-dolar-leu se schimbă permanent și este de așteptat ca, pe termen lung, să se simtă o tendință de depreciere a euro. în acest context, BNR trebuie să fie pregătită cu instrumente de manevră precum reducerea dobânzii, în contextul în care inflația va fi oricum scăzută pe fondul reducerii de TVA. Apoi, leului nu îi va fi permis să se întărească, pentru a se menține raportul”, continuă brokerul financiar.

În acest context, clienții bancari care preferă depozitele pot avea câteva îndoieli legate de randamentele acestora. Asemenea îndoieli nu sunt favorabile băncilor, care au început să consemneze creșteri pe acest segment. Depozitele atrase de bănci ar trebui să crească cu 0.9% anul acesta și 1,1% anul viitor, de la nivelul de 7,5% marcat anul trecut, potrivit Deloitte.

„Creșterile sunt consemnate pe segmentul corporate. În cazul persoanelor fizice se așteaptă o scădere importantă, de la 6,8% în 2013 și 6,4% în 2014, până la 4% pe an, în 2015 și 2016. Clienții preferă investițiile alternative și mulți specialiști îi încurajează în acest sens. Există senzația generală că dacă ții depozite în monedă străină, pierzi bani. Toți vor să împingă monedele în jos, să scadă dobânzile, poate fi neprofitabil”, continuă brokerul financiar.

Potrivit specialiștilor, un depozit în euro pe termen de un an aduce pierderi de 1%. La această pierdere se adaugă și comisioanele percepute de bancă, precum comisionul de retragere sau cel de administrare, sume mici, dar care se adună și fac pierderea mai mare.

CITEȘTE ȘI:

7 December 2015