Banca Naţională a României a redus rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, atingând astfel nivelul minim, un record pentru România. Această mişcare face parte din strategia de încurajare a creditării, dar loveşte în dorinţa românilor de a face depozite. Băncile au început deja să taie dobânzile şi în cazul clienţilor care au economii.

24197-dscn5259.jpgConsiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobânzii de politică monetară, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric. Băncile comerciale practică de acum dobânzi pentru sumele plasate pe termen de o săptămână de 3,75 - 4,25%, uşor mai jos faţă de vineri, când acestea au fost de 3,94 - 4,44%. BNR  a anunţat că va monitoriza în continuare atent evoluţiile de pe pieţele monetare internaţionale, astfel încât să asigure stabilitate economică pe termen mediu, prin astfel de decizii.

Dobânda de referinţă marchează record după record

Dobânda de referinţă a marcat record după record în ultimele luni. Prima schimbare majoră a fost în luna noiembrie a anului trecut, când, după insistenţe puternice şi la presiunea schimbărilor internaţionale, Banca Centrală a decis să scadă rata de politică monetară la 6%. Atunci, rata fusese menţinută la 6,25% încă din luna mai 2010, în ciuda faptului că majoritatea statelor din Uniunea Europeană efectuau reduceri, pentru a spori creditarea şi stimula creşterea economică. Acum, BNR pare să fie de acord cu astfel de tăieri de dobândă.

„Consiliul de Administraţie al BNR reafirmă că Banca Centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", se arăta într-un comunicat al BNR.

Valul de scădere a dobânzilor s-a simţit chiar din primele zile ale lui 2012, când dobânda a ajuns la 6,5%.

CITEŞTE ŞI Băncile lansează promoţii cu dobânzi atrăgătoare pentru depozitele în euro

 

3 April 2012