Toate încercările BNR de a susţine economia prin reducerea dobânzilor au ca rezultat exact opusul. Preşedintele BRD a anunţat oficial că urmează o creştere a acestora. Explicaţia stă în faptul că băncile nu pot rezista altfel, într-o piaţă cu o concurenţă atât de puternică şi în condiţiile în care toată lumea se reorientează către resursele interne.

23445-11_credit_shutterstock_774a82196c.jpgCreditarea în lei este dezideratul BNR, pentru viitorul apropiat. Din acest motiv, BNR a impus băncilor să reducă dobânzile pentru produsele în lei. De cealaltă parte, oficialii instituţiilor financiare sunt de părere că este greu să menţii o afacere pe picioare, în aceste condiţii. Concurenţa puternică şi reorientarea către resursele interne pun presiune în sensul majorării dobânzilor, atât la depozitele, cât şi la creditele în lei.

„Tendinţa BNR este de a scădea dobânda pentru a participa la reluarea creşterii economice. Piaţa românească este una foarte competitivă, care trebuie să integreze Basel III şi noile reglementări ale BNR privind creditele de consum. Este un domeniu competitiv, în care finanţarea este limitată, deci ratele de dobândă au tendinţa să crească. Băncile încearcă să-şi păstreze marja de dobândă. Deocamdată ne aşteptăm la o creştere a dobânzilor, atât la depozite, cât şi la credite", a afirmat preşedintele BRD, Guy Poupet.

BRD nu vede mai multe împrumuturi în lei, în viitorul apropiat

BRD - Societe Generale, una dintre primele  bănci pe piaţa locală, are 55% dintre contractele de creditare semnate în lei. Proporţia este ceva mai optimistă în cazul depozitelor, unde peste 60% dintre acestea sunt atrase în monedă locală. Dar aceste cifre nu sunt deloc uşor de schimbat, în direcţia în care vrea BNR.

„Ca viziune personală, mi-e destul de greu să cred că vom reuşi în mod marcant, în perioada următoare, o reducere a ponderii creditului în euro. Decizia clientului este pe baza ratei nominale, iar diferenţialul este încă mare. E o înclinaţie psihologică", a declarat directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel.

El a punctat că, deşi marja de dobândă începe să crească şi la euro, clientul încă nu percepe acestă mişcare.

Noile norme BNR înseamnă schimbări la fel de puternice şi pentru clienţi, nu numai pentru bănci. Odată cu implementarea acestora, creditele de consum pot fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanții trebuie să aducă garanții de cel puțin 133% din valoarea împrumutului. Totodată, pentru finanţările în euro, solicitanții vor avea nevoie de un avans de cel puțin 15% în cazul celor în lei şi de 40% în cazul celor în monede străine.

CITEŞTE ŞI Pe timp de criză, ratele românilor au crescut cu zeci de procente

 

15 February 2012